2009. február 22., vasárnap

Francia sajtos hagymaleves.




Télen a nyirkos hideg időben sokszor készítek hagymalevest, mert nem csak nagyon finom, de tele van vitaminnal. Náthás időszakban pedig nincs is jobb egy jó forró hagymalevesnél. Ezt a receptet már jó régen találtam fent a neten, de arra már nem is emlékszem hogy éppen hol. Akkor rögtön elkészítettem, és csak a fűszerezésén változtattam egy kicsit. Mivel vöröshagyma általában minden háztartásban megtalálható, így hirtelen ötlettől vezérelve egy fél óra alatt elkészíthetjük ezt a levest, és már forrón kanalazhatjuk is. Persze azért a sajtot és a pirítóst se feledjük, mert azzal az igazi.




Hozzávalók:

5 dkg vaj
1 ek olaj
3 fej vöröshagyma
1 ek liszt
2 dl főzőtejszín
1,5 l víz
2 db húsleveskocka
szerecsendió
őrölt fehér bors
15 dkg reszelt sajt
pirítós (v. levesgyöngy)



A hagymát  pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát és kezdjük el párolni.
Néha megkeverve addig pároljuk, még szép aranybarna színt kap. Ekkor szórjuk meg a liszttel, és alaposan keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a leveskockát és ízlés szerint szerecsendiót.
Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük kb. 15 percig.

Amikor a leves készre főtt, botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk ki. (tovább főzni már nem kell)

Tálaláskor a tányérba reszeljük bele a sajtot, majd merjük rá a forró levest. Ízlés szerint pirítóst, vagy levesgyöngyöt kínáljunk hozzá.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése