2009. február 22., vasárnap

Sajt-krémleves.




Nagyon egyszerű leves, melyet röpke fél óra alatt az asztalra varázsolhatunk, ha éppen nincs időnk nagyobb főzőcskézéshez, de a család igényli a levest. Felhasználhatjuk hozzá pl. a hűtőben hosszabb ideje tárolt tubusos sajtot, vagy éppen kockasajtot. Én most mackósajttal készítettem el, és tálaláskor pedig gouda-t reszeltem rá. Ameddig a leves készült, kisebb kockákra vágtam a zsemlét, majd olívaolajjal meglocsolva, teflon serpenyőben, ropogósra sütöttem.





Hozzávalók:

 6-8 db kockasajt (v. 1-2 tubusos sajt)
10 dk reszelt sajt (lehet füstölt is)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj (laktózmentes)
1 ek kukoricacsíra olaj
2 tk liszt
0,6 dl víz
2 zöldségleves kocka
2 dl főzőtejszín (laktózmentes)
őrölt bors
szerecsendió





A vörös és fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Amikor már üveges, adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, szórjuk meg a liszttel, majd kevergetve pirítsuk pár pillanatig.

Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, majd főzzük kb. 15 percig.

Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kockasajtot (v. tubusos sajtot), a tejszínt, majd turmixoljuk össze. (v. botmixerrel pépesítsük)

Az elkészült levest kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsünk utána, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg pirított zsemlekockával, reszeljünk rá ízlés szerint sajtot, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése