2009. március 6., péntek

Csőben sült krumpli. (burgonya gratin)





Elég sokszor kínálok egy-egy szelet sült hús mellé krumpliköretet, és mivel nem szeretném ha unalmassá válna, így próbálom mindig valami más módon elkészíteni. Így lett első kóstolásra nagy kedvencem ez a csőben sült krumpli is, mely a fűszeres tejszíntől  nagyon finom ízt kapott, és sütés után  finom szaftos maradt. Bármilyen sült hús mellé kitűnő köret, de ízlés szerint, savanyúsággal akár magában is fogyaszthatjuk.






 Hozzávalók.

1 kg krumpli
5 dl főzőtejszín
1 ek só (v. ízlés szerint)
őrölt fehér bors
szerecsendió
1 tk ételízesítő
4-5 szál kakukkfűág (v. szárított)
3 dkg vaj


A krumpli pucoljuk meg, majd vékonyan karikázzuk fel. A kakukkfűágról csipkedjük le a levélkéket. 

A tejszínhez keverjük hozzá a sót, az ételízesítőt, ízlés szerint borsot és szerecsendiót, a kakukkfüvet, majd kevergetve melegítsük meg. (forralni nem kell, mert összekapja a tejszínt)

A vékonyra felszeletelt krumplira öntsük rá a fűszeres tejszínt, majd keverjük össze.

Egy sütőformát kenjünk ki a vaj felével, majd öntsük bele a tejszínes krumplit. A maradék vajat csipkedjük a tetejére, majd fedjük le fóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk egy óra hosszat, hogy a krumpli megpuhuljon. 
Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.

Tálaláskor ízlés szerint kínáljuk sült húsok mellé, de így magában is nagyon finom.

 

5 megjegyzés:

  1. Amint véga a fogyimnak, tuti ki fogom próbálni!! :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj de jól néz ki és tuti nagyon finom, magában is. A krumplit nem kell elötte megfözni?

    VálaszTörlés
  3. Szia Beus!
    Köszöntelek itt nálam!!Én nem főztem meg előre, légkeveréses sütőben szépen lassan megpuhúlt. De ha gondolod fedjed le fóliával, és utánna süssed szép pirosra a tetejét. További jó rendszeres nézelődést.
    Üdv. Gizi

    VálaszTörlés
  4. Ma megsutottem,finom lett nagyon,koszonom.Udvozlettel Agi Temesvarrol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági! Köszönöm hogy elkészítetted, és nagyon örülök, hogy ízlett. Én pl. hús nélkül, salátával is szeretem.
      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés