2009. március 22., vasárnap

Sült csirkemáj leveles tésztában.


 

A csirkemájat van  aki szereti, és vannak olyanok akik meg nem kóstolnák. Én nagyon szeretem, és sokféleképpen el is készítem. Ma egyszerűen csak fűszeres zsírban elősütöttem, majd karamellizált vöröshagymával leveles tésztában sütöttem készre. A kívül ropogós leveles tészta és a szaftosra sült csirkemáj nagyon jól összeillenek. Én kapros, ízesített tejföllel kínáltam, de ez már ízlés dolga.


 


 

Hozzávalók:

1 cs Tante Fanny leveles tészta
6 db csirke máj
1db vöröshagyma (nagyobb)
1 tk ételízesítő
1/2 kk kakukkfű
1/2 kk majoránna
őrölt fehérbors (ízlés szerint)
3 ek étolaj
1 kisebb tojás a lekenéshez 
1 ek szezámmag a szóráshoz

 
 
A csirkemájat mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
 
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. 

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, adjuk hozzá az ételízesítőt és a fűszereket, majd melegítsük fel.

Ezután tegyük bele a szárazra törölt csirkemájat, fedjük le, majd süssük a máj mindkét oldalát 2-2 percig. (sütés közben egyszer fordítsuk át a májat)

Ezután szedjük ki a zsiradékból, majd hűtsük ki mielőtt a leveles tésztára tennénk.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt vöröshagymát, majd karamellizáljuk szép aranybarnára. (közben többször keverjük át)

Amikor szép aranybarnára karamellizálódott a hagyma, szedjük ki a zsiradékból, és szintén hűtsük ki.

A leveles tésztát csomagoljuk ki, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztakorongokat.

Ezután helyezzünk a tésztára a vöröshagymából, tegyünk rá egy darabka elősütött májat, majd a tészta szélét kenjük körbe felvert tojással.

Ezután helyezzünk rá egy másik tésztakorongot, alaposan nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon majd szét, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (a maradék tésztakorongokkal, a májjal, és a hagymával is így járjunk el)

Végül kenjük le a tésztát tojással, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be 200 fokra előmelegített sütőbe, majd kb. 25 perc alatt süssük szép aranybarnára.

A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd ízlés szerinti mártogatóssal kínáljuk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése