2009. március 1., vasárnap

Madártej karamellel.



Szerintem nincs is olyan aki a madártejet ne szeretné. Mert ezt a nyalánkságot akár gyerek, akár felnőtt szívesen fogyasztja. Nálunk is nagy kedvenc, nem tudok annyit csinálni, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt. Most egy kicsit változatosabb készítettem el, és cukor helyett mézzel ízesítettem, majd tálaláskor a tetejére karamellt csorgattam. Bizony jó ötletnek bizonyult, mert a selymesen-krémes szósz a tetején a habkoronával és a rácsorgatott, ropogós karamellel nagyon finom volt.




 Hozzávalók:

1,5 l tej
8 db tojás
2 cs vaníliás cukor
1 tk vaníliaaroma
1 cs vaníliás pudingpor
mazsola
méz
2-3 ek kristálycukor


A tejet melegítsük fel forráspontig a vaníliás cukorral.
A tojások fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd egy kanállal kisebb halmokat tegyünk a forró tejbe. Ezután mérsékeljük a hőfokot, és 1-2 perc alatt főzzük keményre a habot. (főzés közben egyszer fordítsuk át a halmocskákat)
Ezután a megfőtt habot szedjük ki egy szűrőkanállal és alaposan csepegtessük le.

A tojások sárgáját a mézzel , a vaníliaaromával, egy kevés tejjel, és a pudingporral keverjük simára. A forró tejbe tegyük bele a mazsolát, majd állandó keverés mellet csorgassuk bele a tojásos keverékét.Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön.

Egy tálba tegyük bele az alaposan lecsepegtetett habot, majd óvatosan öntsük rá a készre főzött szószt.

A kristálycukrot tegyük bele egy edénybe, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk meg.

Tálalás előtt a madártejet szedjük kelyhekbe, vagy kisebb tálkákba, majd csorgassuk rá a frissen karamellizát cukrot.


2 megjegyzés:

  1. szia Gizikém! Jöttem, ettem egy kis fini madártejet! :))))
    Ha lesz egy perced, lécci néz be hozzám a blogba; vár ott valami!
    Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Szia Gizi! Kicsi a világ:))) Örülök, hogy Rád leltem! Jó ötlet a karamell öntet, ha legközelebb madártej lesz nálunk, kipróbálom!

    VálaszTörlés