2009. március 10., kedd

Almaszósz (v. mártás)




Főként télen szívesen készítek gyümölcsszószokat sült, és főtt húsok mellé, de csak úgy magában elkanalazgatva is nagyon szeretem. Mivel alma mindig van itthon, így adott hogy almaszósz is sűrűn az asztalra kerül. Fahéjjal, szegfűszeggel, némi citromhéjjal és citromlével, valamint cukorral (v. édesítőszerrel) ízesítve főzzük puhára az almát, majd egy pudingos-tejszínes habarással sűrítsük be, és már tálalhatjuk is. Nem csak egyszerű elkészíteni, hanem nagyon finom is.






 Hozzávalók:

5-6 db alma
cukor (v. édesítőszer)
3-4 db szegfűszeg
1 tk őrölt fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
1 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor
 2 dl főzőtejszín
víz

Az almákat hámozzuk meg, a magházukat távolítsuk el, majd vágjuk fel vékony kis kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, tegyük bele szegfűszeget és a fahajat, reszeljük bele a citromhéját, és nyomjuk bele a levét.
Addig főzzük, még az alma teljesen megpuhul. (ez kb. 15 perc)

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk az almához. Kevergetve főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön a szósz, majd hűtsük ki langyosra.

Tálaláskor az elkészült almaszószt kínálhatjuk sült és főtt húsok mellé, de csak úgy magában elkanalazgatva is nagyon finom.

2 megjegyzés:

  1. Szia!Ugy látom szépen gyarapodik ez a kis oldal.Mindennap valami uj finomságot találok.Ügyes vagy.

    VálaszTörlés
  2. Szaffi köszönöm!! Drukkolok hogy valamelyik elnyerje a tetszésedet.

    VálaszTörlés