2009. március 12., csütörtök

Reszelt túrós.






A túrós sütemények egytől-egyig a kedvenceink közé tartoznak, legyen az éppen egy sütés nélküli túrótorta, esetleg kelt tésztával készült túrós batyu, vagy ez az egyszerű omlós-kakaós tésztás reszelt túrós. Ezt a süteményt két részletben tudjuk elkészíteni, mivel először a tésztát pár perc alatt össze kell gyúrni, majd legalább 1-2 órára be kell tenni a fagyasztóba, hogy majd könnyen reszelhető legyen. Amikor a tészta már kellően lehűlt, akkor foghatunk hozzá a sütemény összeállításához, majd pedig a sütéséhez. A végeredmény pedig egy finom ropogósra sült tészta, a pille könnyű túrós töltelékkel.





Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojássárga
1 cs sütőpor
csipet só
3 dkg kakaó (cukrozatlan)
25 dkg Rama margarin
0,5 dl tej


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk bele egy tálba.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és az átszitált kakaót. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

A tésztát ezután osszuk el két egyenlő részre, majd formázzuk gombóccá, és 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.






Hozzávalók a túrós töltelékhez:

75 dkg túró
20 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
3 db tojás (nagy)
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
csipet só


A túrót tegyük bele egy tálba és villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a mazsolát, a vaníliás pudingport, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.

A keményre felvert tojáshabot ezután két részletben keverjük hozzá a túróhoz.

Egy 33x22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vegyük ki a fagyasztóból az egyik tésztagombócot, majd egy nagy lyukú reszelőn reszeljük rá a tésztát. (villával kicsit igazítsuk el, hogy kb. egyformán legyen a reszelt tészta a tepsiben)

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén reszeljük rá. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


10 megjegyzés:

  1. Nem nagy a 332X22 tepsi ennyi tésztának? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna! Nagyon köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a tepsi méretére. Véletlenül történt az elírás, már javítottam is. Még egyszer köszönöm... A sütemény viszont nagyon finom, csakis ajánlani tudom Neked is.

      Törlés
  2. Az alját lehetne nem reszelve,hanem kinyújtva a tepsibe tenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem kinyújtva is mehet a tepsibe az alsó tészta, de akkor nem kell előtte betenni a fagyasztóba, csakis a hűtőbe, hogy kicsit lehűljön, és könnyebb legyen majd kinyújtani.

      Törlés