2011. január 17., hétfő

A legegyszerűbb cukkini főzelék.




Nevetségesen egyszerű, ám annál finomabb ez a cukkini főzelék. Szerencsére a nyáron nagyon sokat termet a cukkini, így a fagyasztóba is került belőle bőven. Igaz fagyasztás után, már csak főzeléket, és krémlevest készítek belőle, mert kiengedett állapotban rántani, vagy tölteni már nem lehet. Mivel ma nem sok kedvem volt a főzéshez, viszont enni azért kell, hát előkaptam egy adag cukkinit a fagyasztóból. Nem bonyolítottam túl ezt a főzeléket, ám meglepő módon nagyon finomra sikerült. A cukkinit vöröshagymával, fokhagymával, fűszeresen puhára főztem, majd botmixerrel pépesítettem. Végül kukoricaliszttel simára kevert tejföllel besűrítettem, és már tálalhattam is. A főzelék mellé pedig szezámmagos panírban készült rántott csirkemájat kínáltam, így lett teljes az ebéd. Nyáron friss, zsenge cukkiniből pedig még ennél is finomabb főzeléket készíthetünk, ilyen egyszerű módon. (további cukkinis receptek itt megtalálhatóak)







Hozzávalók:

50 dkg cukkini
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
1 db húsleveskocka
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1-2 ek kukoricaliszt
3-4 ek tejföl






 A cukkinit, a vöröshagymát, és a fokhagymát ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a leveskockát.
Főzzük puhára, majd botmixerrel pépesítsük.

A kukoricalisztet keverjük simára a tejföllel, majd adjuk hozzá a pépesített cukkinihez. Kézi habverővel keverjük simára, majd forraljuk újra fel. Ezután mérsékeljük a lángot, és kevergetve főzzük még pár percig.

Tálaláskor a főzelékhez ízlés szerint kínálhatunk sült húst, fasírtot, tükör tojást, vagy éppen mint én most, rántott csirkemájat.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 196 kcal

Fehérje: 6 g

Zsír: 7 g

Szénhidrát: 27 g


5 megjegyzés:

  1. Hú Gizi,ez nekünk való kaja,imádom a főzelékeket,nekem csak patisszon van a fagyasztóban,de megfogadtam,hogy idén cukkinit is ültetünk,és az is lesz télen is legalább,nagyon guszta főzeléket készítettél,azzal a sült oldalassal,eszméletlen:-)

    VálaszTörlés
  2. Ditta!
    Én minden évbe ültetek, mert imádom. Kár hogy a fagyasztottból mást nemigen lehet főzni, de így legalább a leveshez, megy a főzelékhez nem kell télen venni.
    Nagyon finom volt, így a husival, de üresen is eltudtam volna képzelni.

    VálaszTörlés
  3. Bianka!
    :))ha jól gondolom, neked pont zöld a kedvenc színed.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cukkini feltétnek : A gyenge cukkinit szeleteld fel kb. egy cm.- re, sózd be és hagyd szűrőkanálba , hogy a leve lecsurogjon. Járj el úgy mintha húst rántanál, csak a felvert tojásba keverj őrölt bors és szerecsendió fűszert. Nem kell lefedve sütni az olajban. A családom értékeli tudja, mert midig elfogy.

      Törlés