2025. április 22., kedd

Sonkás-gombás tészta.

 


A tésztát mindig én magam gyúrom, majd megszárítva kerül dobozba, így mindig nagyobb mennyiség készül. Mivel kifogytam a szárított tésztából, így a mai nap a tésztagyúrásról szólt. Természetesen ilyenkor a frissen készült tésztával készül az ebéd is. Mivel volt itthon gomba, egy darab császárszalonna, és a húsvéti ünnepekről maradék gépsonka is, így ebédre egy finom, szaftos tésztát készítettem. Ízlés szerint pedig maradék sült hússal is elkészíthetjük......



Hozzávalók:

15 dkg metélt tészta

1 üveg Bonduelle csiperkegomba

15 dkg gépsonka

15 dkg császárszalonna

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

15 dkg mascarpone

3 ek tejföl

só (ízlés szerint)

őrölt színesbors (ízlés szerint)

3 ek étolaj 

10 dkg reszelt sajt a tálaláshoz
 



A gombát öntsük egy szűrőbe és csepegtessük le. A császárszalonnát, és a sonkát vékonyan csíkozzuk fel. A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. 

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd szűrjük, és csepegtessük le. 

A wokba (v. serpenyőbe) lévő étolajhoz adjuk hozzá a felcsíkozott szalonnát, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is.

Pár pillanat múlva adjuk hozzá a lecsepegtetett gombát, majd a felcsíkozott sonkát, és süssük pár percig.

Ezután adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött szalonnát, a mascarponét és a tejfölt, keverjük alaposan össze, majd ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk. 

Ezután kevergetve főzzük pár percig, majd keverjük hozzá az előzőleg kifőzött metélt tésztát. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.

Tálaláskor szedjük az elkészült meleg tésztát tányérra, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal hogy egy kicsit ráolvadjon, és úgy kínáljuk.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Szeretem a tésztás ételeket ezt is szívesen elfogyasztanám😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva! Én is szeretem a tésztát, de sajnos a cukrom miatt csak ritkán ehetek.

      Törlés
  2. Úgy látszik, mindenki így használja fel a maradék sonkát. Nálunk is ez készült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Össze sem beszéltünk.... de a maradék sonkával nagyon finom volt. Én pl. maradék sült hússal is csinálom, az is finom.

      Törlés
  3. Nincs is finomabb a friss házi tésztánánál! A húsvéti maradékmentésnek pedig egy nagyon jó példája 😋.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindig magam gyúrom a tésztát.... nincs is annál finomabb, jól mondod.

      Törlés