2023. augusztus 19., szombat

Sajtos-zöldséges graten.

 


A sajtos-zöldséges graten remekül illik a sült húsokhoz, de ízlés szerint akár magában is tálalhatjuk főételként. Krumplival már többször készítettem, de most rétegezve került mellé sárgarépa és zsenge cukkini is. Egy-egy réteget pedig megszórtam reszelt sajttal, majd fűszeres tejszínnel leöntve, lefóliázva került a sütőbe. Végül megszórtam a maradék sajttal, majd szép pirosra sütöttem. Nagyon jól illett a grillen sütött fűszeres pulykamedalionhoz.....




Hozzávalók 2 személyre:

4 db sárga krumpli

1 db zsenge cukkini

2-3 db sárgarépa

25 dkg reszelt sajt (pl. trappista, guoda, edami...)

2 dl Milli főzőtejszín

1 tk ételízesítő

1 tk só

őrölt színes bors (ízlés szerint)

morzsolt kakukkfű (ízlés szerint)

kb. 3 dkg vaj




A tejszínhez morzsoljuk hozzá a kakukkfüvet, adjuk hozzá az ételízesítőt, ízlés szerint őrölt színes borsot, és keverjük össze.

A krumplit és a sárgarépát pucoljuk meg. A cukkinit mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

Ezután külön-külön mindegyiket vékonyan szeleteljük fel, pl. egy mandolin segítségével, mert akkor egyforma vékonyak lesznek a zöldségek.

A tepsit kenjük ki a vajjal, rakjuk ki a vékonyra felszeletelt krumpli felével, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg reszelt sajttal. 

Ezután rakjuk rá a felszeletelt cukkinit, szintén enyhén sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg reszelt sajttal.

A következő réteg a sárgarépa legyen, melyet szintén enyhén sózzunk, borsozzunk, és szórjuk meg reszelt sajttal.

Végül rakjuk rá a maradék krumplit, sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen öntsük rá a fűszeres tejszínt. 

Ezután fedjük le a tepsit alufóliával, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

Ezután vegyük le a fóliát, szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, majd addig süssük hogy a sajt ráolvadjon, és szép színt kapjon.



A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, hogy szépen tudjuk majd felvágni, és tálalni. Én grillen fűszeres pulykamedaliont sütöttem, és azzal tálaltam, de bármilyen sült húshoz remekül illik, sőt magában is fogyaszthatjuk.


4 megjegyzés:

  1. Finom, könnyű nyárias zöldség egytálat készítettél! Önmagában is kiváló lehet, hát még a husival. Régebben nálunk a piacon is lehetett pulykamedalion kapni, szerettünk, de már megszűnt az az üzlet, így a medalion is, a másik húsosoknál pedig nincs...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, én pl. magában ettem meg a maradékot. :) Egyszerű, finom, és még télen is meglehet hozzá venni a cukkinit is. Én nemrégiben találkoztam a hentesnél a pulykamedalionnal eddig nem lehetett kapni, de remélem nem szűnik meg....

      Törlés
  2. Nagyon jól hangzik ez a recept és meggyőzőek a képek is! Tart még kicsit a nyár, kipróbálom én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, nem fogod megbánni ha elkészíted! A zöldségeket lehet variálni a krumpli mellé, de nekünk a sárgarépával és a cukkinivel nagyon ízlett.

      Törlés