2023. augusztus 29., kedd

Nyúl vadasan zsemlegombóccal.

 


Gyerekként emlékszem mindig voltak nyulaink és sokszor készült belőle vadas, vagy éppen nyúlpörkölt, de rántva is nagyon szerettem. A napokban sikerült szép nyúlhús vásárolni, így a régi kedvencemet a nyúlvadast készítettem el. Nagyon finom volt, és persze a szép emlékek is visszatértek falatozás közben. Annak idején mindig forrázott gombóc készült hozzá, de én most inkább zsemlegombóccal tálaltam, melynek az elkészítése  igen egyszerű.....



Hozzávalók a vadashoz:

2 db nyúlcomb

2 db csontos húsrész

3-4 db sárgarépa

 1 db petrezselyemgyökér

 1 nagy vöröshagyma

 só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

 5-6 szem egész fekete bors

 3 szem borókabogyó

 2 db babérlevél

 1/2 ek tárkonyecet

 3-4 ek liszt

 1/2 ek pirospaprika

 3-4 ek olaj

 2 dl tejföl

 1/2 ek mustár

 2 ek eritrit (v. kristálycukor)

 

A húst tegyük egy edénybe, majd adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a vékonyra szeletelt vöröshagymát. 

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, a borsot és a borókabogyót, tegyük bele a babérlevelet, és az ecetet.

Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük puhára a húst és a zöldségeket. (amikor puhára főtt, és csak másnap szeretnénk befejezni a vadast, akkor hűtsük ki, és tegyük be a hűtőbe)

A puhára főtt húst szedjük ki a főzőléből, és tegyük félre. A fűszereket és a babérlevelet szintén szedjük ki a főzőléből.

A puhára főtt zöldségeket egy kevés főzőlével turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük, majd öntsük vissza a többi főzőléhez. 

Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.

Az eritritet (v. cukrot) állandó keverés mellett karamellizáljuk meg, majd öntsük fel kb. 1 dl vízzel. (az eritrit felolvad és éppen csak kap egy enyhe kis színt)

Amikor a rántás már csak langyos, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.

Ezután öntsük hozzá a forrásban lévő zöldséges főzőléhez, majd egy kézi habverővel keverjük simára, főzzük sűrűre. Közben keverjük hozzá a mustárt, és a karamellizált eritritet is.(közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Ezután helyezzük vissza a szószba a húst, majd néha óvatosan megkeverve, forraljuk ki, és főzzük tovább még pár percig.

Ízlés szerint citromlével is ízesíthetjük a vadast, de én inkább több tárkonyecetet, és mustárt adok hozzá.



Zsemlegombóc hozzávalói 10-12 db-hoz:

 
2 db teljes kiőrlésű zsemle (szikkadt)

 20 dkg tönkölybúza finomliszt

 1 db tojás (nagy)

 1 kk só

 őrölt fekete bors (ízlés szerint)

 kisebb csokor petrezselyemzöld (apróra vágva)

 3 dkg vöröshagyma (apróra vágva) 

 7 dk vaj 

 kb. 1,5 dl víz


A szikkadt zsemlét vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tepsire, és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután vegyük ki, és hűtsük ki teljesen. (Egy serpenyőben, állandó kevergetés mellett is megpiríthatjuk.)

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.

A tojást keverjük össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát és a lisztet, majd keverjük alaposan össze, hogy egy formázható masszát kapjunk. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kevés vizet adjunk hozzá)

Ezután a masszából, vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat.

Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű vizet, majd helyezzük bele a gombócokat, és kb. 10 perc alatt főzzük készre. (főzés közben a gombócok megnőnek)

Ezután szűrőkanállal szedjük ki  a vízből a gombócokat, majd tegyük egy tálba, locsoljuk meg egy pici olajjal, óvatosan forgassuk meg, majd tálalásig tartsuk melegen.



Tálaláskor helyezzük tányérra a húst, kanalazzunk rá bőségesen a mártásból, majd a zsemlegombóccal kínáljuk.


6 megjegyzés:

  1. De finom ebédetek volt, nagyon guszta lett a zsemlegombóccal! A nyulat mi is szeretjük, de ritkán veszek. Csak néha lehet kapni, és akkor is nagyon drága....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Én is ritkán veszek nyúlhúst, igaz mostanában már a Lidl-ben rendszeresen lehet kapni.... marha húsból és disznó húsból is főztem már többször vadast, azokat is szeretjük, főleg a zsemlegombóccal. Régebben forrázott gombócot csináltam hozzá, azt láttam otthon.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, váljon egészségetekre! Nyúlhúst életemben nagyon keveset ettem én nem is csináltam de így ezzel a körítéssel eltudnám fogadni .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Régen tartottunk nyulat, Édesanyám sokszor főzött vadast belőle.... én is ritkán veszek, volt idő amikor nem is lehetett a boltokban kapni, most ugyan van, de eléggé drága.

      Törlés
  3. Milyen régen főztem vadast. Nyúlból meg még eszembe se jutott. Ínycsiklandó ez a zsemlegombóc is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Ani. Készítsed el egyszer házi nyúlból a vadast, meglátod milyen finom. Én a Lidl-be vettem hozzá a húst. Nagyon szeretjük még disznó és marha húsból is, a gombóc pedig mindegyikhez jól illik.

      Törlés