2022. május 6., péntek

Tiramisu cukorbetegeknek.


 

Nagyon szeretem a tiramisut, és sokszor készítek is hétvégi desszertnek.... van hogy a hagyományos kávés változatban, de van hogy gyümölcsöset is. (további tiramisu receptek a linkre kattintva találhatóak) A cukorbetegségnek köszönhetően most újra kellett gondolnom a hozzávalókat, így babapiskóta helyett Gullon cukormentes kekszet, a cukor helyett pedig eritritet használtam. Az elkészült tiramisu így is nagyon finom volt, és megtudtam volna enni az egészet egyszerre, de persze azért a mértékletességre most is törekedtem.....




Hozzávalók:

1 cs Gullon cukormentes keksz

25 dkg mascarpone

3 db tojás (nagy)

10 dkg eritrit

2 tk vaníliaaroma

1,5 dl lefőzött feketekávé

1 dl tej

holland kakaó a szóráshoz



A mascarponét keverjük ki az eritrittel, és a vaníliaaromával, majd egyesével keverjük hozzá a tojások sárgáját is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál eritrittel verjük fel kemény habbá.
Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A lefőzött feketekávét keverjük össze a tejjel, majd langyosítsuk meg. Ezután majd egyesével mártogassuk bele a kekszet amikor rétegezzük, hogy egy kicsit beszívja magába a kávés keveréket.

Az elkészült krémből tegyünk pár kanálnyit egy jénai aljába, majd rakjuk ki az előzőleg egy pillanatra a kávéba mártott keksszel. Ezután szórjuk meg kakaóval, majd addig folytassuk a rétegezést míg elfogy a keksz is, és a krém is.

Végül szórjuk meg kakaóval a tetejét, majd 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém egy kicsit megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek. 

Tipp:

Ízlés szerint a kekszet meglocsolhatjuk egy kevéske rummal, de ez el is hagyható, ha nem fér bele a diétánkba. (bevallom, én nem hagytam ki, ez a kicsi "bűnözés" talán még belefér 😀)




Kevéssel tálalás előtt vegyük ki a tiramisut a hűtőből, hogy ne legyen nagyon hideg, majd ízlés szerint fagylaltos kehelybe, vagy desszertes tányéron tálaljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz a tiramisud, guszta! Nálunk is mindenki szereti, bár én a lefőzött kávé helyett csak egy kis kávélikőrt szoktam beletenni, mert a kávét nem szeretem 😊. Örülök, hogy mindent el tudsz készíteni diétás változatban is, és finomak is lesznek. Váljék egészségedre!

    VálaszTörlés
  2. Katikám, nagyon köszönöm! A tömény kávé ízt én sem szeretem ezért is teszek hozzá tejet is.... így majdnem olyan mint a tejeskávé. :) Babapiskótával és cukorral az igazi, de azért így is nagyon finom volt.

    VálaszTörlés