2022. május 20., péntek

Lusta rétes eperrel és rebarbarával cukorbetegeknek.

 


Nagy kedvencem a "lusta rétes" (cukorral készült változata erre a linkre kattintva található), melyet most egy kicsit a diétámhoz igazítva sütöttem meg. Persze azért fehér liszttel és a cukorral készült változat finomabb, mert ahhoz vagyok szokva, de állítom így is nagyon finom. Nincs vele sok macera, gyorsan össze lehet állítani, ízlés szerint friss gyümölccsel, vagy éppen befőttel megszórni, és már mehet is a sütőbe. Én a teljes kiőrlésű liszthez pl. rizslisztet kevertem, de ízlés szerint sima lisztet is keverhetünk. Mivel éppen érik az eper, és rebarbara is van a kertemben, így ezzel a kétféle gyümölccsel sütöttem meg, melyek jól illenek egymáshoz.




Tészta hozzávalói kb. 18x24 cm-es tepsihez:

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

5 dkg rizsliszt

5 dkg eritrit

5 gramm sütőpor

1/2 kk szódabikarbóna

csipet só

2 dkg Vénusz margarin

 

A margarint olvasszuk fel, majd a tepsit béleljük ki sütőpapírral, és kenjük meg az olvasztott margarinnal.

Keverjük össze a kétféle lisztet, majd keverjük hozzá az eritritet, a sütőport, a szódabikarbónát, és a sót, majd a lisztes keverék felét szórjuk bele a tepsibe.



Töltelék hozzávalói:

25 dkg túró

2 dl tej

1 db tojás (nagy)

1 tk vaníliaaroma

2-3 dkg eritrit

1 tk őrölt fahéj

3 dkg Vénusz margarin

20 dkg eper

2 szál rebarbara


A tepsiben lévő lisztes keverékre morzsoljuk rá a túrót, szórjuk meg a feldarabolt eperrel, és a rebarbarával, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és az eritrittel. (a rebarbarának előzőleg húzzuk le a külső hártyás részét)

Ezután szórjuk rá a maradék lisztes keveréket.

A tojást keverjük simára a vaníliaaromával és a tejjel, majd öntsük rá a liszt tetejére, lehetőleg úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle, majd csipkedjük rá a margarint. (villával kicsit megmozgathatjuk, hogy mindenhol befedje a tojásos-tejes keverék a lisztet)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény teteje. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük át egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.


 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.Ízlés szerint másfajta friss gyümölccsel, vagy éppen befőttel is készíthetjük.


4 megjegyzés:

  1. Finom lehetett az eperrel és a rebarbarával! Ez utóbbit még nem ettünk, de finom savanykás, pikáns ízűnek tudom elképzelni 😊...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt.....persze azért a sima liszttel és cukorral az igazi. A rebarbarának kissé savanykás az íze, eddig is szívesen tettem a süteményekbe, most meg nagyon jól jön. Édesapád kertjében sincs rebarbara?

      Törlés
    2. Köszönöm Éva a gyors válaszodat. Nekünk otthon soha nem volt a kertben, de régen még azt sem tudtam, hogy hogy néz ki 😊.

      Törlés
    3. Katikám, érdemes beszerezni egy tövet.... gyorsan szaporodik. Édesapád ismerőseinek hátha van. Nagyon finom pl. más gyümölccsel összefőzve lekvárnak, de én már pohárkrémet is készítettem vele.

      Törlés