2019. december 21., szombat

Csokoládéálom torta.




"Csokoládéálom" mint a neve is mutatja ez a torta bizony tömény csokoládé, de ettől senki ne gondolja azt hogy egy túlzottan édes tortáról lenne szó. Az ünnepi ebéd, vagy éppen a vacsora lezárásaként tálaljuk majd fel..... és koronázzuk meg ezzel a finom tortával az étkezés befejezését. Csokoládéimádoknak szerintem egyszer kötelező elkészíteni... 😉 A receptre egy 7 évvel ezelőtt megjelent "Édes Élet" magazinban bukkantam rá, és rögtön el is döntöttem, hogy elkészítem. A torta elkészítése első olvasatra lehet kissé macerásnak, időigényesnek tűnhet, de inkább azt mondanám, hogy többször kell elővenni a hűtőből, és foglalkozni vele. Viszont amikor majd látjuk hogy a család milyen élvezettel falatozza, akkor az minden egyes ráfordított percért kárpótol majd bennünket. 






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)
12,5 dkg vaj
2 db tojás (nagy)
15 dkg kristálycukor
10 dkg darált török mogyoró
6 dkg liszt


A csokoládét olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A puha vajhoz adjuk hozzá a visszahűtött csokoládét, keverjük simára, majd adjuk hozzá az enyhén felvert tojásokat, a kristálycukrot, és keverjük habosra.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára, majd adjuk hozzá a darált mogyorót és szintén keverjük simára a masszát. 

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.) 

A sütőből kivéve a formában hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tortaformába.





Étcsokoládés mousse hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)
1,5 dl tej
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
2 db tojássárga (nagy)
3 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor


Egy edénybe öntsük bele tejet és a tejszínt, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgát, és keverjük simára.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, addig főzzük, míg besűrűsödik. (Én kb. 10 percig főztem, mire sűrűbb, de még folyós állagú lett.)

Ezután vegyük le a tűzről, szűrjük át, majd adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük míg a csokoládé teljesen felolvad. Ekkor fedjük le folpack fóliával, tegyük be a hűtőbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor már teljesen kihűlt, akkor vegyük ki a hűtőből, majd robotgéppel verjük fel habosra. 

Ezután töltsük a csokoládékrémet habzsákba, és a tortaformában lévő tésztára nyomjunk belőle kisebb halmokat, majd tegyük be a fagyasztóba, hogy a csokoládéhalmok megdermedjenek.




Fehér csokoládés mousse hozzávalói:

20 dkg fehér csokoládé (Milka)
1,5 dltej
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
1/2 kk őrölt fahéj
1 kk vaníliaaroma
10 gramm porzselatin


A tejhez adjuk hozzá az őrölt fahéjat, a vaníliaaromát, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről. 

Ezután adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Ekkor adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig keverjük míg a csokoládé elolvad, majd hagyjuk kihűlni.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a fehér csokoládés krémhez.

Ezután vegyük ki a fagyasztóból a tortaformát, majd öntsük egyenletesen a csokihalmok tetejére a fehér csokoládés krémet. 

Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.





Tükörglazúr hozzávalói:

15 dkg porcukor
5 dkg holland kakaó
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 dl víz
7 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A porzselatint áztassuk be 0,5 dl vízbe, majd hagyjuk állni.

A vízhez adjuk hozzá a porcukrot, a tejszínt, a kakaót, és állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, és gyöngyözve főzzük 4-5 percig. (állandó kevergetés mellett főzzük!!)

Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk kb. 10 percet hűlni, majd adjuk hozzá az előzőleg beáztatott zselatint, keverjük simára, szűrjük át, és néha megkeverve hagyjuk éppen csak langyosra hűlni.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és egyenletesen öntsük rá a glazúrt, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, hagyjuk legalább egy fél órát szobahőmérsékleten állni, (így sokkal selymesebb lesz a krém állaga) majd úgy kínáljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése