2019. december 19., csütörtök

Flamingó szelet.




A lapokból álló sütemények a kedvenceim közé tartoznak, mert a tésztát egyszerű csak ki kell nyújtani, majd pár perc alatt készre sütni. A tölteléket pedig ízlés szerint ízesíthetjük.... Flamingó szeletet már jó régen készülök sütni, de eddig valamiért nem került rá sor. A napokban viszont valami finom, krémes süteményre vágytunk, így eljött a Flamingó szelet ideje is. A tésztát császárkörte aromával színeztem rózsaszínre, a tölteléke pedig egy finom vaníliakrém. Ez a krémes sütemény pl. a karácsonyi asztalon is megállja a helyét, és nagy előnye, hogy az ünnep előtt már pár nappal (2-3 nappal) megsüthetjük, hogy a lapok felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.





Tészta hozzávalói 3 darab 20x30 cm-es laphoz:

30 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg sertészsír
1 db tojás (közepes)
1 dkg szalalkáli
1 db császárkörte aroma
kb. 1 dl tej
1 csipetnyi só


A liszthez adjuk hozzá a szalalkálit és a sót, keverjük össze, majd szitáljuk át.

Ezután adjuk hozzá a zsírt, morzsoljuk össze, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, az aromát, és a fele mennyiségű tejet.

Gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Amennyiben szükséges, adjunk hozzá még tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután osszuk el három egyforma részre, majd enyhén lisztezett sütőpapíron, külön-külön nyújtsuk ki 20x30 cm-es lapokká.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt egyesével süssük készre a lapokat. Én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem. (FIGYELEM!!! A sütőajtót óvatosan nyissuk ki, ne hajoljunk elé, mert a szalalkálitól szúrós, erős szag jön ki.)

A kisült lapokat sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.





Vaníliás krém hozzávalói:

25 dkg Rama vajízű margarin
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl tej


A porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott, puha margarint, és a vaníliás cukrot, majd keverjük habosra.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre. 

Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki. 

Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a kihűlt pudingot a krémhez, és keverjük jó habosra.

Az egyik tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, egyenletesen kenjük rá a krém felét, majd helyezzünk rá egy tésztalapot, és egyenletesen kenjük rá a maradék krémet.

Ezután helyezzük rá a maradék tésztalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. De szep, en karamellás pudinggal próbálom ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Maria Virág, nagyon köszönöm! Legközelebb én is karamellás pudinggal fogom megsütni.... azzal is nagyon finom lehet. :)

      Törlés