2019. december 1., vasárnap

Marcipános-diós kifli.




Advent első vasárnapjához érkeztünk, és ezzel kezdetét veszi egy várakozással teli, meghitt időszak.... az adventi koszorún fellobbant az első gyertya lángja, és kisült az első ünnepi sütemény is. Kezdetét veszi az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü megtervezése, és az ünnephez illő sütemények összeválogatása, majd szép sorban a megsütésük is. Én a mai napra egy igen egyszerű marcipános-diós kiflit sütöttem, melyhez most a Tante Fanny friss bejgli tésztáját használtam fel. Persze ízlés szerint házi bejglitésztával, vagy éppen linzertésztával is elkészíthetjük, de én nagyon elégedett vagyok a kész tésztával is. A töltelékbe a marcipán mellett került még dió, a lekvártól pedig finom szaftos, a rumaromától pedig ízletes lett a töltelék.


Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!






Hozzávalók kb. 26 db kiflihez:

5 dkg marcipán
10 dkg darált dió
2 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojásfehérje (nagy)
1-2 ek tej 
1 ek sárgabaracklekvár (csapott)
2 tk rumaroma



A tésztát felhasználás előtt legalább egy fél órával vegyük ki a hűtőből.

A marcipánt reszeljük le, adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd robotgéppel keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumaromát, a lekvárt, és egy evőkanál tejet, majd keverjük össze. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még egy evőkanál tejet)

A tésztát tekerjük ki a papírból, majd egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztakorongokat. A leeső tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és szintén szúrjuk ki a szaggatóval. 

Ezután minden tésztakorongra tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket úgy, hogy a széleit szabadon hagyjuk, majd hajtsuk félbe, és a széleit alaposan nyomkodjuk össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött kifliket. 





Lekenés hozzávalói:

1 db tojássárga (nagy)
1 ek hideg tej



A tojássárgához adjuk hozzá a hideg tejet, majd villával keverjük, alaposan össze.

Ezután a tepsiben lévő kiflik tetejét egyenletesen kenjük le a tojássárgás tejjel. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 17-20 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 17 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a kifliket hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen, kb. 2 hétig tárolhatjuk.....


2 megjegyzés:

  1. Neked is kellemes készülődést kívánok! Finom sütivel indítottad az Adventet 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati, nagyon köszönöm! A marcipános-diós töltelék nagyon finom volt, így más aprósüteménybe is belekerül ezután. :)

      Törlés