2019. december 15., vasárnap

Kókuszhabos szelet.




Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún már meggyújtottuk a harmadik gyertyát..... szép lassan közeledik a karácsony. A háziasszonyok fejében gondolom már összeállt az ünnepi menü, elkészültek a mézes és aprósütemények, és szép sorban sorakoznak a mákos és diós bejglik. A gyerekek pedig egyre izgatottabbak, hogy milyen ajándék kerül majd a fa alá. Én a mai vasárnapra egy egyszerű, ám finom krémes süteményt sütöttem. A tészta egy omlós linzertészta, melyet savanykás házi meggylekvárral kentem le, majd kókuszhabos krémet kanalaztam rá. Ezután betettem a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek jól összeérjenek. Nekünk nagyon ízlett, és szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét.


Várakozással teli, meghitt Adventet kívánok Mindenkinek!






 Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
2 tk sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.





 Kókuszhab hozzávalói:

10 dkg kókuszreszelék
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin

A tészta lekenéséhez 5-6 ek meggylekvár. (v. ízlés szerinti savanykás lekvár)


A kókuszreszeléket tegyük egy teflon serpenyőbe, és kisebb hőfokon, állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pirítsuk halványbarnára, majd hűtsük ki teljesen. (nagyon figyeljünk, mert könnyen megég!!)

A mascarponéhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd keverjük simára.

3 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjünk fel kemény habbá, majd tegyük félre.

1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, keverjük simára, majd adjuk hozzá az előzőleg megpirított  kókuszreszeléket, és szintén keverjük simára. (egy evőkanálnyi kókuszreszeléket tegyünk félre a díszítéshez)

Ezután fakanállal, apránként keverjük hozzá az előzőleg keményre felvert Hulalát (v. habtejszínt) arra figyelve hogy a hab ne nagyon törjön.





A tepsiben lévő, és teljesen kihűlt tésztát kenjük meg a lekvárral, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kókuszhabot.

Ezután szórjuk meg a félretett kókuszreszelékkel, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a kókuszhab kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Meggy volt az a málna! 😂😉 Ezt a "málnás" sütit kerestem annyira! De ez így még jobb, mert isteni meggylekvárom van. 🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy rátaláltál a receptre! :) Málna lekvárral is finom lehet, de a meggyel az igazi. Mi nagyon szerettük.

      Törlés