2015. március 15., vasárnap

Túrós-meggyes kalács.





A krémes süteményeket, és a tortákat szeretem a legjobban, de valahogy most mégis inkább egy finom kalácsot sütöttem. Ritkán történik ez meg nálunk, így aztán most nagyon is kapós volt, és gyorsan el is fogyott az utolsó morzsáig. A kelt kalácstésztára most egy túrós-meggyes töltelék került, majd feltekerve, kuglóf formában sütöttem meg. Sütés közben szépen megnőtt, sőt már aggódni is kezdtem, hogy lehet kicsi lesz a forma, de szerencsére nem így történt. Néhány helyen meg is repedt, de az ízén ez mit sem változtatott. A sütőből kivéve, belengte az egész konyhát a finom kalács illat, és már alig győztük kivárni hogy kihűljön, és megkóstolhassuk. Igaz kicsit még hűlhetett volna, és akkor szebb szeleteket tudtam volna vágni, de nem győztünk már tovább várni. A húsvéti ünnepekre pl. ezt a kalácsot is választhatjuk, mert a siker garantált lesz vele.






Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
3 ek porcukor
1 mk só
2 db tojássárgája
2,5 dkg élesztő (friss)
5 dkg vaj (olvasztott)
3 dl tej


A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt, futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe. Ezután öntsük hozzá a maradék langyos tejet, és a felfuttatott élesztőt.

Ezután a robotgép dagasztó szárával, kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton. (természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk a tésztát!!!)

A bedagasztott tésztát, ezután tegyük át egy kilisztezett tálba és konyharuhával takarjuk le. Ezután tegyük langyos helyre, majd kelesszük 45 percig.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb)







Töltelék hozzávalói:

25 dkg túró (v. ricotta)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
20 dkg meggy (befőtt, v. előzőleg lecukrozva)


Lekenéshez:

1 ek olvasztott vaj
1 ek tej






A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A túrót (v. ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.

Ezután a kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből.

Ezután tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kizsírozott, kilisztezett kuglóf formába.

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.

A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)






A sütőből kivéve, a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet. Kifogom próbálni, kiadós sűtik kellenek nekem 6 unokám van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok a 6 unokához!! Ez a kalács biztosan ízlik majd mindenkinek.

      Törlés