2015. március 8., vasárnap

Csokoládés-banános pitetorta karamellel.




Nőnap alkalmából egy igazán kényeztető banános pitetorta készült sok-sok csokoládéval és karamellel. Diétázok most csukják be a szemüket, mert ez a pitetorta egy kalóriabomba, viszont nagyon, de nagyon finom, és szerintem éppen az alkalomhoz illő. A recept első ránézésre kissé bonyolultnak, a torta elkészítése pedig hosszadalmasnak tűnhet, de ez közel sincs így. Mivel csak a tésztát kell megsütni, majd a csokoládés-karamellás rétegeknél csakis arra kell várakozni, hogy teljesen kihűljenek, megdermedjenek, így közben mással is foglalatoskodhatunk. A végeredmény pedig egy omlós tészta, karamellás-banános réteggel, és a habos csokoládékrémmel olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet neki ellenállni.




 Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. 8 dkg zsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
csipet só


A liszthez keverjük hozzá a sót, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, adjunk hozzá 1 ek hideg vizet, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)

Ezután egy enyhén lisztezett folpack fólián (v. sütőpapíron) nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát. Ezután tegyük kb. 30 percre hideg helyre, hogy a tészta kellően lehűljön.

Pihentetés után villával böködjük meg a tésztát, majd tegyünk rá egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel....)

Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, és a tésztát tegyük vissza a sütőbe. Ezután süssük a tésztát még kb. 15 perc alatt, szép aranyszínűre.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.



Csokoládéréteg hozzávalói:

8 dkg étcsokoládé (70%-os)
0,5 dl főzőtejszín (20%-os)


Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel.(addig keverjük, hogy szép sima legyen)

Ezután a teljesen kihűlt tésztát vegyük ki a formából, helyezzük rá egy tálcára, majd öntsük bele a csokoládét, és egyenletesen simítsuk el. Végül tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.




Banán előkészítése és a hozzávalók:

4 db banán
3 dkg vaj
2-3 ek barnacukor


A banánnak húzzuk le a héját, és vágjuk hosszában félbe, majd vágjuk fel a fél banánokat 3 egyforma darabra.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a vajat, majd helyezzük bele a felszeletel banánt, majd szórjuk meg a barnacukor felével, és pár pillanatig karamellizáljuk.

Ezután óvatosan fordítsuk át, szórjuk meg a maradék cukorral, és szintén karamellizáljuk pár pillanatig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (sokáig nem szabad a banánt karamellizálni, mert különben szét plöttyed)

Amikor a tésztában már megdermedt a csokoládé, akkor rendezzük el rajta a teljesen kihűlt, karamellizált banánt.



Karamell hozzávalói:

30 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
1 dl főzőtejszín (20%-os)


A cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd kisebb lángon karamellizáljuk meg. (néha rázogassuk meg a serpenyőt, addig még a cukor fel nem olvad, majd keverjük össze és 1-2 perc alatt karamellizáljuk szép aranybarnára)

Ezután apránként, kevergetve, adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd keverjük simára. 

Ezután óvatosan, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki.

Amikor a karamell már kihűlt, vegyünk ki belőle 4 evőkanálnyit, majd a maradékot óvatosan öntsük rá a banán tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje.

Ezután legalább egy órára tegyük hideg helyre, hogy a karamell kellően megdermedjen.




Habos-csokoládés krém hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)
4 ek karamell (előzőleg elkészítve)
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, majd keverjük hozzá az előzőleg félretett karamellt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a karamellás-csokoládéval.

Végül kanalazzuk rá a csokoládékrémet a megdermedt karamellre, majd ízlés szerint szórjuk meg cukrozott kakaóval a tetejét.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitetortát, majd úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Ez szerintem maga a mennyország!! Hétvégén megpróbálom megcsinálni :)
    Egyébként szuper receptek Gizi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea, nagyon örülök hogy tetszenek a receptjeim, és köszönöm! Valóban mennyei finom, azt is mondhatnám hogy egy kalóriabomba, de én imádtam. Biztosan nálad is nagy sikere lesz. :)

      Törlés