2015. március 29., vasárnap

Ibolyás palacsinta.




Szeretek új dolgokat kipróbálni, így ezek közé tartozik pl. a virággal (eddig csakis bodzavirág került a süteményeimbe) való étel elkészítése is. A bodzavirág nagy kedvencem, és nagyon szeretem az ízét a palacsintába. Tavaly Halmos Mónika megajándékozott a "Virágkonya" című szakácskönyvével, melyben nagyon sok kedvemre való recept található. (a könyvben Mónika felkérésének eleget téve bekerült egy általam készített recept is, a saját magam készített fotóval együtt) Tehát a könyv lapozgatása közben, még akkor eldöntöttem, hogy az idei évben több virágos receptet is elkészítek majd. Így aztán a vasárnapi krémes sütemény helyett, most ibolyás palacsintát sütöttem. Az ibolyának nincs olyan intenzív íze mint a bodzának, de az elkészült palacsinta már látványra is magával ragadott. Tálaláskor csakis porcukorral szórtam meg, mivel szerintem így magában olyan finom, hogy kár lett volna töltelékkel elrontani a palacsintaevés élvezetét.

Halmos Mónikáról, az ehető virágokról, és az általa megjelentetett könyvekről, bővebben a Rózsakunyhó.hu oldalon olvashatunk.







 Hozzávalók kb. 16 db palacsintához:


10 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
2 tk cukor
1/2 cs sütőpor
csipet só
pár csepp citromlé
1 ek olaj
8 dkg tejföl
1 dl tej
2-3 csokornyi ibolya

a sütéshez kb. 2 ek olaj







Az ibolya szárát csipkedjük le, majd tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt mossuk meg. Ezután alaposan csepegtessük le, majd terítsük rá papírtörlőre, hogy az összes nedvességet felszívja.

Egy tálba tegyük bele a liszt és az olaj kivételével a többi hozzávalót, majd keverjük alaposan össze.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük simára. Keverés közben adjuk hozzá az olajat is.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, és kanalazzunk bele kisebb halmokat a masszából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Amikor a kis palacsinták alja már szép pirosra sült, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tésztát, majd süssük egy-két pillanatig.
Ezután a megsült palacsintákat tegyük papírtörlőre, majd a maradék palacsintatésztával is így járjunk el.

Tálalás előtt helyezzük tányérra az ibolyás felével felfelé a palacsintákat, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.


1 megjegyzés: