2015. március 1., vasárnap

Profiterol narancsos krémmel és csokoládéval.




Vasárnap délután van, és mivel nekem semmi kedvem nem volt komolyabb sütkérezéshez, így valami egyszerű desszert készítésén agyaltam. Ekkor beugrott, hogy sütök egy adag profiterolt (fánkocskát), majd narancsos mascarponekrémmel megtöltve, és csokoládéval megcsorgatva tálalom. Kigondolni egy pillanat műve volt, és az elkészítése sem vett túl sok időt igénybe. Az égetett tészta készítése csak pár perc, majd irány a sütő. Ameddig a fánkocskák a sütőben csücsültek, addig a krém is bőven elkészült. A fánkocskákat közvetlenül tálalás előtt töltöttem meg, nehogy a krémtől megpuhuljon a tészta, majd csokoládéval alaposan megcsorgattam, és már fogyaszthattuk is. Én a krémbe narancslekvárt kevertem, (narancslekvár recept itt megtalálható) de természetesen ízlés szerint másfajta gyümölcslekvárral is készíthetjük.







 Hozzávalók 16-18 db profiterolhoz:

7 dkg liszt
5 dkg vaj
0,5 dl tej
0,5 dl víz
2 db tojás
csipet só


A tejet, a vizet, és a vajat melegítsük forráspontig. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csipet sóval összekevert lisztet, majd alaposan keverjük össze. 

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett kisebb lángon pirítsuk 3-4 percig a tésztát, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

A langyosra hűlt tésztához ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd robotgéppel keverjük mindegyikkel külön-külön simára a masszát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vízbe mártott kanállal tegyünk kisebb halmokat egymástól távolabb. (hagyjunk köztük bőven helyet, mert sütés közben alaposan megfognak nőni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép pirosra. Ezután zárjuk el a gázt, majd hagyjuk a csukott ajtajú sütőben még kb. harminc percig. Végül nyissuk ki a sütőajtót, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.







Narancsos krém hozzávalói:

 2-3 ek narancslekvár
25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A mascarponét keverjük simára a naracslekvárral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerint porcukorral.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a narancsos krémhez. (apránként adjuk hozzá a habot, figyelve arra, nehogy túl folyós legyen a krém)

A teljesen kihűlt fánkok tetejét vágjuk le, és töltsük meg az elkészült narancsos krémmel, majd a levágott tésztakalapot helyezzük a krém tetejére.






Csokoládé öntet hozzávalói:


12,5 dkg csokoládé (60%-os)
2 dl tejszín (20%-os)


Tördeljük bele egy fém tálba a csokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ezután gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd keverjük simára.

Tálaláskor helyezzük a megtöltött fánkokat tányérra, majd ízlés szerint csorgassuk meg a csokoládéval. (a fánkot közvetlenül tálalás előtt töltsük csak meg, mert különben a krém eláztatja a tésztát!!!!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése