2022. december 22., csütörtök

Diós csokoládétorta cukorbetegeknek.

 


Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a torta, igaz ebben az évben egy cukormentes tortával kell beérnem.... de állítom hogy nagyon, de agyon finom. Mivel a karácsony előtti utolsó napokhoz érkeztünk, így még van idő megsütni ezt a finom tortát. A tésztája gluténmentes, mivel lisztet nem tartalmaz, a krém pedig eritrittel készült. Persze nemcsak a cukorbetegek, és a gluténérzékenyek fogyaszthatják.... Ha pedig egy-két napot áll, attól csak még finomabb lesz, mert az ízek jól összeérnek.




Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es tortaformához:

15 dkg darált dió

2 ek holland kakaó

12 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

5 db tojás (nagy)


A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét 2 dkg eritrittel verjük fel kemény habbá.

A tojások sárgájához adjunk hozzá 10 dkg eritritet, és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a kakaót és keverjük pár percig, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.

Ezután óvatosan keverjük hozzá a darált diót is, majd osszuk el egyenletesen a vajjal kikent, és liszttel megszórt két tortaformába.(Én szilikonos formába sütöttem, de azt is kikentem vajjal, és megszórtam liszttel.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 percig, tűpróbáig.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki mielőtt megtöltenénk.


 

Krém hozzávalói:

10 dkg vaj

25 dkg mascarpone

15 dkg eritrit

2 ek holland kakaó

1 tk vaníliaaroma

1/2 rumaroma


A vajat keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá a kakaót, ha szükséges adjunk hozzá még eritritet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen a krém.



Amikor a tortalapok kihűltek, és a krém is megdermedt, töltsük meg a tortát.

Helyezzük az egyik tortalapot tálcára, kenjük meg ízlés szerint a krémmel, majd helyezzük rá a másik tortalapot. (Én jó vastagon kentem a krémet a két tortalap közé.)

Ezután a maradék krémmel vonjuk be a torta külső felét is, majd tegyük be a hűtőbe.



Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, díszítsük étcsokoládé forgáccsal, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Szép lett, és nagyon finom lehet ez a csupa csoki torta! Örülök, hogy ilyen sok mindent el tudsz készíteni úgy, hogy Te is tudjál jóízűen enni belőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!! Nagyon finom, és úgy örülök hogy a tortáról sem kell az ünnep alatt lemondanom. A férjemnek is nagyon ízlik, így ez lesz az idei ünnepi tortánk, nem kell másikat sütnöm.

      Törlés