2022. december 18., vasárnap

Lekváros hüvelykujj.

 


Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún már mind a négy gyertya lángja ég, és már csak egy röpke hét választ el bennünket az ünnepektől. Az aprósütemények, és a bejgli már a kamra polcán pihen, a jövő héten pedig készülnek majd a krémes sütemények, és torták. A mai napra pedig egy finom, omlós aprósüteményt sütöttem.... igen egyszerű összeállítani, és hűvös helyen letakarva, vagy éppen egy kekszes dobozban hosszabb ideig eltartható. (a sütemény cukormentes változata erre a linkre kattintva található) Az édes-omlós tésztához nagyon jól illik a kissé savanykás meggylekvár, de ízlés szerint másfajta lekvárt is kanalazhatunk a tészta közepére sütés előtt.



Hozzávalók:

25 dkg vaj (puha)

14 dkg kristálycukor

2 db tojássárga (nagy)

1 ek vaníliaaroma

csipet só

1 citrom reszelt héja

30 dkg liszt

pár ek lekvár (sárgabarack, meggy...)

pár ek kristálycukor a beleforgatáshoz




A kristálycukorhoz adjuk hozzá a puha vajat, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és a tojássárgát, majd szintén keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sóval, állandó keverés mellett adjuk hozzá a vajas keverékhez, majd öntsük ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk át a tésztát. (ha túl lágy lenne a tészta, akkor apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy gyúrható legyen)

Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (tovább is a hűtőben maradhat, hogy kellően lehűljön, és könnyen tudjunk vele dolgozni)

Egy tálcára tegyünk pár evőkanál kristálycukrot, melybe majd beletudjuk forgatni a tésztagolyókat.

A lehűlt tésztát vegyük ki a hűtőből, formázzunk kisebb diónyi golyókat, majd forgassuk bele a kristálycukorba.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb helyezzük rá a cukorba forgatott tésztagolyókat.

Ezután mindegyik közepébe nyomjunk egy mélyedést a hüvelykujjunkkal, majd a mélyedést töltsük meg ízlés szerinti lekvárral. (Én meggylekvárral töltöttem meg, de ez ízlés dolga.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 12 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve, mivel a megsült tészta még lágy, így a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.



Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, vagy csorgassuk meg olvasztott csokoládéval a süteményt. A tésztája nagyon finom omlós, olyan abbahagyhatatlan. Száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva, vagy éppen kekszes dobozban hosszabb ideig eltartható.


2 megjegyzés:

  1. Akkor te már nagyon jól állsz a készülődésben 😊.
    Ez a sütid is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos le vagyok nagyon lassulva, így időben nekiálltam a sütésnek.... ez a süti nagyon finom és omlós... a férjem kedvence, így ahogy elfogy már sütöm is a következő adagot.

      Törlés