2022. december 11., vasárnap

Pavlova sós karamellel és csokoládéval.






Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, és az adventi koszorún már három gyertya lángja ég, ezzel pedig egyre közelebb kerülünk a karácsonyi ünnephez. Mivel összegyűlt a tojásfehérje, így ebéd utáni desszertnek Pavlova készült sós karamellel, és csokoládéval. Látványra lehet nem a legszebb, sőt egyáltalán nem szép, viszont nagyon finom a ropogós habcsók, az enyhén sós karamellel és a csokoládéval. A Pavlova sütése/szárítása egy igen egyszerű feladat és szerintem elronthatatlan, így mindazok akik szeretik, bátran fogjanak hozzá. (további Pavlova receptek erre a linkre kattintva találhatók)






Pavlova hozzávalói:

4 db tojásfehérje (nagy)
25 dkg porcukor
1/2 ek étkezési keményítő
1 tk ecet (10%-os)
csipet só


A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni.


Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt.


Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd formázzuk a kemény habból egy 20 cm-es, egy 15 cm-es, és egy 10 cm-es kört.

A két nagyobb halom közepétől húzzuk a széle felé a habot úgy, hogy egy  mélyedés (kráter) legyen a közepén. 

Helyezzük be 80-100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és úgy hagyjuk kihűlni.....majd vegyük ki a sütőből és hűtsük ki teljesen.

Amikor a habcsóklapok teljesen kihűltek, óvatosan emeljük le a sütőpapírról, majd töltsük meg a sós karamellel a mélyedéseket.




 
Sós karamell hozzávalói:

20 dkg kristálycukor
4 dl Hulala (v. habtejszín)
1 kk só


A kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe, karamellizáljuk aranybarnára, majd vegyük le a tűzről. (közben figyeljünk, és rázogassuk, keverjük meg, nehogy túl barnára karamellizálódjon...)

A Hulalát (v. habtejszínt) melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, öntsük hozzá a karamellizált cukorhoz.

Ezután szórjuk meg a sóval, tegyük vissza a tűzre és kevergetve főzzük 10-15 percig, hogy besűrűsödjön, majd vegyük le, és hagyjuk teljesen kihűlni. (ezalatt az idő alatt kissé besűrűsödik, de még eléggé folyós lesz a karamell)

A nagyobb habcsóklapot tegyük egy tálcára, és a teljesen kihűlt, besűrűsödött karamellből kanalazzuk a közepén lévő mélyedésbe, majd helyezzük rá a közepes méretű habcsóklapot.
 
Ezután annak a habcsóklapnak a közepére is kanalazzunk a karamellből, majd helyezzük rá a kisebb habcsóklapot.





Csokoládé ganache hozzávalói:

5 dkg csokoládé
0,5 dl habtejszín


A csokoládét tördeljük apró darabokra, majd adjuk hozzá a tejszínt.

Ezután állandó kevergetés mellett olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Amikor a csokoládé már csak langyos, csorgassuk ízlés szerint a Pavlova tetejére, majd hagyjuk hogy megdermedjen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Szeletelésnél a habcsóklapok közepén lévő sós karamell, mint a láva folyik majd szét.....  


4 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon szép, guszta lett, és nagyon finom is, a karamellel. Nekem is gyűlik mindig tojásfehérjém a mélyhűtőben, de Pavlovával még nem mertem próbálkozni, pedig biztos ízlene 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! Nyugodtan próbálkozzál csak a Pavlovával, mert nagyon egyszerű, és finom. Egy nagy habcsók.... a férjem nagyon szereti.

      Törlés
  2. Annyira guszta, már tegnap is megcsodáltam szinte megkívántam ! Nagyon ritkán talán kétszer ha készítettem ezt az édességet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva! Én is ritkán készítem, pedig a férjem nagyon szereti. A sok cukor miatt, én már nem ehetem. :(

      Törlés