2022. augusztus 6., szombat

Lekváros hüvelykujj cukorbetegeknek.

 


Ez a finom, omlós sütemény nemrégiben a "Mestercukrász" című műsor után vált az internet kedvenc süteményévé, melyet nagymamáink előszeretettel sütöttek még anno. Nálunk is nagy kedvenc volt, igaz nem ezen a néven ismert aprósütemény, de a nagymama a nagyobb ünnepek előtt jó pár nappal mindig megsütötte. Nagyon szerettük, de az évek múlásával valahogy megfeledkeztem róla. A műsor jó emlékeztetőnek bizonyult, és napokon belül meg is sütöttem, de sajnos én magam a cukorbetegségnek köszönhetően nem kóstolhattam meg. Aztán úgy gondoltam miért is kellene lemondanom erről a finom süteményről..... megsütöm teljes kiőrlésű liszttel, cukor helyett pedig eritrittel, és diabetikus lekvárral töltöm meg. A sütemény el is készült, és mondhatom nagyon omlós, és nagyon, de nagyon finom. Pár darabot nem töltöttem meg lekvárral, csak egyszerűen megsütöttem, majd tálalás előtt diabetikus mogyorókrémet kanalaztam a mélyedésbe..... jó ötletnek bizonyult, mert nagyon finom lett ez a változat is.


 


Hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

4 dkg búza finomliszt

10 dkg vaj (puha)

3 dkg eritrit

1 db tojássárga (nagy)

1/2 ek vaníliaaroma

csipet só

1/2 citrom reszelt héja

1-2 ek diabetikus sárgabarack lekvár

pár ek eritrit a beleforgatáshoz
 
 
 
 

 

Az eritrithez adjuk hozzá a puha vajat, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és a tojássárgát, majd szintén keverjük alaposan össze.

A kétféle lisztet és a sót keverjük össze, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a vajas keverékhez, majd öntsük ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk át a tésztát. (ha túl lágy lenne a tészta, akkor apránként adjunk hozzá még annyi teljes kiőrlésű lisztet, hogy gyúrható legyen, de egy puhább tésztát kapjunk)

Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (tovább is a hűtőben maradhat, hogy kellően lehűljön, és könnyen tudjunk vele dolgozni)

Egy tálcára tegyünk pár evőkanál eritritet, melybe majd beletudjuk forgatni a tésztagolyókat.

A lehűlt tésztát vegyük ki a hűtőből, formázzunk kisebb diónyi golyókat, majd forgassuk bele az eritritbe.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb helyezzük rá az eritritbe forgatott tésztagolyókat.

Ezután mindegyik közepébe nyomjunk egy mélyedést a hüvelykujjunkkal, majd a mélyedést töltsük meg ízlés szerinti lekvárral. (Én diabetikus saját főzésű sárgabaracklekvárral töltöttem meg.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 12 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve, mivel a megsült tészta még elég lágy, így a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni. 
 
 
 

 
 
Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk poreritrittel, vagy megcsorgathatjuk olvasztott diabetikus csokoládéval. A tésztája nagyon finom omlós, olyan abbahagyhatatlan. Száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva, vagy éppen kekszes dobozban hosszabb ideig eltartható. Ízlés szerint süthetünk pár darabot töltetlenül is, melyeket majd tálalás előtt diabetikus mogyorókrémmel tölthetünk meg.
 
 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek nálad is! Mostanában több helyen is láttam. Először furcsállottam hogy miért ez a neve, mert még soha hallottam róla 😊. Finom lehet a tied is, és mogyorókrémmel is nagyon jó lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! A tv adás után lett ezen a néven felkapott. :) Nagyon finom, omlós teasütemény, a sima lisztes változata és a teljes kiőrlésű is. Süsd meg Te is, nagyon egyszerű és olyan abbahagyhatatlan. A mogyorókrémes is nagyon finom volt, én jó pár napra beosztottam ezt a mennyiséget.

      Törlés
  2. Nagyon szép és örülök hogy saját változatodat is elkészítetted. Váljon egészségedre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Teljes kiőrlésű liszttel is nagyon finom omlós lett, és még a férjemnek is ízlik.

      Törlés