2019. április 4., csütörtök

Tejfölös medvehagymaleves.




Az ezerarcú medvehagyma, melyből készíthetünk levest, főzeléket, tehetünk belőle pl. tésztára, belegyúrhatjuk a pogácsa, kalács vagy éppen lángos tésztába is. Frissen leszedve, és felhasználva sajnos csak igen rövid ideig áll a rendelkezésünkre, így megpróbálom ezalatt az idő alatt minél többféleképpen belecsempészni az ételekbe. Ebbe a krémlevesbe pl. a medvehagyma mellett került a még újhagyma és krumpli, valamit citrommal, és tejföllel ízesítettem. Tálaláskor pedig ropogósra sült magos-rozsos zsemlét kínáltam mellé, mely jól illik a leveshez..... 





 Hozzávalók:

 1 csokor medvehagyma
1-2 db krumpli
1 csomag újhagyma
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kis pohár tejföl
1/2 citrom leve
6 dl víz
2 ek olívaolaj






A medvehagymát vágjuk fel apróra, az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészből is kerüljön bele. A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, majd pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát, pároljuk tovább pár percig, hogy kissé összeessen, majd adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk, szórjuk  meg az ételízesítővel, facsarjuk rá a citromlevet, és öntsük fel a vízzel.

Ezután addig főzzük, míg a krumpli teljesen megpuhul, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejfölt, és botmixerrel pépesítsük. Tálalásig tartsuk melegen. (ízlés szerint egy szitán át is szűrhetjük, hogy a leves selymesebb legyen)

Tálalás előtt szedjük a krémlevest tányérba, olívaolajjal csepegtessük meg, és ízlés szerint pirítóssal kínáljuk. (Én rozsos-magos zsemlét pirítottam hozzá, és azzal tálaltam.)

1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 142 kcal

Fehérje: 4 g

Zsír: 10 g

Szénhidrát: 10 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése