2019. április 19., péntek

Leopárd kalács.




Milyen gyorsan múlik az idő, szinte mintha most lett volna karácsony, és már hipp-hopp itt vannak a húsvéti ünnepek. Az ünnepekre való készülődéshez hozzátartoznak a finom répatorták, krémes sütemények (receptválogatás itt található) vagy éppen a sós sütemények, ropogtatni valók (receptválogatás itt található) és a húsvéti asztalról elmaradhatatlan kalács.... Legyen az éppen egy édes vagy sós kalács, (receptválogatás itt található) egy egyszerűen elkészíthető, vagy éppen kissé időigényesebb mint pl. ez a leopárd kalács. Én az idei ünnepre ezt a kissé időigényesebb kalácsot választottam, és mondhatom nem bántam meg, mert nemcsak mutatós, de nagyon finom kalácsot tudok így az ünnepi asztalon kínálni. (persze két kalácsot sütöttem, mert ugye kóstolás nélkül azért mégsem kerülhet az ünnepi asztalra :) )






 Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
1 db tojás
5 dkg vaj (olvasztott)
8 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
3 ek kakaó + 3 ek hideg tej 
1 kisebb tojás a lekenéshez





A langyos tejet keverjük össze 1 ek cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal.

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá az olvasztott vajat és az egész tojást, majd robotgéppel dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

Ezután osszuk el a tésztát három részre, majd az egyik tésztagombócot tegyük egy tálba, konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen kelesszük kb. egy óra alatt a duplájára.

Egy evőkanál kakaót keverjünk össze egy evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a második tésztagombóchoz, és alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük egy tálba, takarjuk le konyharuhával, és langyos helyen szintén kelesszük a duplájára.

Két evőkanál kakaót keverjünk össze két evőkanál tejjel, majd adjuk hozzá a harmadik tésztagombóchoz, és gyúrjuk alaposan össze. Ezután tegyük egy tálba, takarjuk le konyharuhával, és langyos helyen szintén kelesszük a duplájára.

Amikor a mindhárom tészta megkelt (kb. egy óra) akkor mindegyik tésztát osszuk el 6-6-6 egyenlő részre.

Az világosbarna tésztagombócokat sodorjuk olyan hosszú henger alakúra mint amilyen a sütőformánk hossza, majd tegyük félre.

A sötétbarna tésztagombócokat nyújtsuk ki olyan hosszú, de keskeny ovális alakúra mint amilyen hosszú a sütőformánk.

A világos tésztagombócokat szintén nyújtsuk ki olyan hosszú, de keskeny ovális alakúra amilyen hosszú a sütőformánk.

Egy sötétbarna ovális tésztát kenjük le hideg tejjel, majd helyezzük a közepére a világosbarna tésztahengert és tekerjük bele a sötét tésztába. (mindegyik sötétbarna és világosbarna tésztával külön-külön így járjunk el)

Ezután a világos ovális tésztát szintén kenjük le tejjel, majd helyezzük a közepére a barna tésztahengert, és tekerjük bele a világos tésztába. (mindegyik világos tésztával külön-külön így járjunk el)

 
Egy kis segítség a formázáshoz:
A tésztaformázása fázisfotókkal megtekinthető Gabriellánál erre a linkre kattintva.

Én pl. csak 3x6 részre osztottam el a tésztát, mert szerintem így könnyebb volt dolgozni a tésztagombócokkal.





A sütőformát béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd helyezzünk bele először három tésztarudat, majd kettő tésztarudat, végül pedig a közepére tegyük rá a maradék tésztarudat.

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt kelesszük újra a tésztát, majd kenjük le felvert tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe,  majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt készre. A sütési idő felénél, amikor már kezd szép színt kapni a kalács, takarjuk le a formát alufóliával, és úgy süssük készre a kalácsot. (Én légkeverésnél 170 fokon sütöttem 20 percig, majd letakartam fóliával és úgy sütöttem még 25 percig.)

Amikor a kalács megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a teljesen kihűlt kalácsot, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése