2020. december 3., csütörtök

Citromos-tejfölös halleves.

 


A karácsonyi ünnep alkalmával a magyar háztartások elmaradhatatlan levese a halászlé, melyet többféle halból főznek, és szép pontyszeletek kerülnek bele. Persze azért vannak olyanok akik a pontyot nem szeretik, így a halászlé is lemarad az ünnepi asztalról. Én most egy citromos-tejfölös halleves receptjét ajánlanám mindazoknak aki a pontyot nem, de a tengeri halakat előnyben részesítik. Nagyon finom hallevest főzhetünk pl. a fehér húsú tengeri aranydurbincsból is. Az ízesítése, és az íze is teljesen eltér a pontyhalászlétől, de állítom (lehet ezért most többen megköveznének 😊) felveszi vele a versenyt. Ezt a finom, fehér húsú halat pedig nem másnak, mint kedves barátomnak Frane Palekának köszönhetem, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért, és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza.


Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni. 




Hozzávalók:

2 db Farkassügér

1 db vöröshagyma (nagyobb)

2 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1 db tv paprika

só (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

őrölt fehér bors (ízlés szerint)

1 tk Piros Arany

1 tk pirospaprika

1 citrom leve (v. ízlés szerint)

2-3 ek tejföl 

2 ek olívaolaj



A halat filézzük ki, majd a filéket ízlés szerint daraboljuk fel, és tegyük félre. (Én félbevágtam a filét, majd felcsíkoztam.)

A csontos részét daraboljuk fel, és a fejjel együtt főzzük majd bele a levesbe.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vágjuk fel apróra. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Pár perc után adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a halcsontot a fejjel együtt, majd öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje.

Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, az ételízesítőt és a Piros Aranyat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk bele a citromlevet, és főzzük kb. 30 percig. (A citromlevet apránként adjuk hozzá, nehogy túlságosan savanyú legyen.)

Ezután passzírozzuk át lehetőleg úgy, hogy ne kerüljön a lébe halcsont, és szálka.

A tejfölt tegyük egy tálba, adjunk hozzá 1-2 merőkanál levet, majd turmixoljuk össze.

Ezután csorgassuk hozzá a halléhez, tegyük bele az előzőleg feldarabolt halhúst, majd kb. 15 perc alatt főzzük készre a levest. Közben óvatosan hogy a halhús nehogy szétessen keverjük meg, kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.



Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé egy szelet friss kenyeret, de főzhetünk ki hozzá rizstésztát, vagy cérnametéltet is.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a levesed! Bár én a bajai halászlé szerelmese vagyok, de szívesen megkóstolnám a tiédet is 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! A bajai halászlének nincs is párja, mi is nagyon szeretjük, és az ünnepekre az készül majd. :) Ez is finom volt, de csak halleves.... sokan nem szeretik a halászlét neki jól jöhet a recept.

      Törlés