2020. december 21., hétfő

Mandulás-aszalt gyümölcsös Panettone.

 


Az utóbbi időben hazánkban is egyre többen vásárolnak az ünnepek előtt Panettonét, de miért is ne süthetnénk meg mi magunk ezt a finom, olasz kuglófot. Évek óta egy egyszerűbb, ám nagyon jó recept szerint készítettem el, (recept itt olvasható) de most gondoltam kipróbálom Varga Gábor receptjét, melyet a Cookpad-on találtam, mint "eredeti olasz recept". Az elkészítése nem bonyolult, viszont a kelesztési idő igencsak hosszú, melynek a végére szépen megkelt a tészta. A mandula aromától, és az aszalt gyümölcsöktől pedig finom ízt kapott....  




Hozzávalók a kovászhoz:

12 gramm szárított élesztő

80 ml tej

7 dkg liszt

1 dkg kristálycukor


A langyos-cukros tejhez adjuk hozzá az élesztőt, majd addig hagyjuk állni míg szép habos lesz.

Ezután szórjuk meg a liszttel, takarjuk le folpack fóliával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk bő egy órán át.




Hozzávalók a tésztához:

28 dkg vaj

22 dkg búzaliszt

15 dkg búza-rétesliszt

4 db tojás (közepes)

1 tk só

13 dkg kristálycukor

1 tk mandula aroma

16 dkg kandírozott narancs és citromhéj

10 dkg mazsola (arany)

az előzőleg elkészített kovász


A kovászhoz adjuk hozzá a lisztet, a kikevert tojásokat, a cukrot, a mandula aromát, a sót, majd robotgéppel, közepes sebességen dagasszuk 5 percig a tésztát.

Ezután apránként adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, és dagasszuk még 5 percig, hogy egy teljesen sima tésztát kapjunk.

Ezután adjuk hozzá a kandírozott narancs és citromhéjat, valamint a mazsolát, keverjük össze, majd öntsük ki lisztezett felületre, és gyúrjuk át, gömbölyítsük ki. (ízlés szerint másfajta aszalt gyümölcsöt is adhatunk hozzá)

Egy tálat kenjünk ki olajjal, majd helyezzük bele a kigömbölyített tésztát, takarjuk le folpack fóliával, majd tegyük be a hűtőbe egész éjszakára.

Sütés előtt olajozzunk ki egy kb. 15 cm széles és 15 cm magas sütőformát. (Én egy 20 cm széles és 20 cm magas formát használtam.)

A tésztát vegyük ki a sütőből, gyúrjuk át, majd helyezzük bele a kiolajozott sütőformába.

Ezután langyos helyen kelesszük 6-8 órán át, vagyis addig, hogy duplájára nőjön. (Én 7 órán át kelesztettem, és ezalatt az idő alatt szépen feljött a tészta.)

Amikor a tészta megkelt, kenjük le a tetejét felvert tojással, és szórjuk meg mandulaforgáccsal.

A sütőt melegítsük elő, (alsó-felső sütés) 165 C-fokra , majd helyezzük be a formát, és kb. 60-70 perc alatt süssük készre. (pl. egy hurkapálcikával ellenőrizzük hogy a közepén is átsült-e a tészta)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk el a formát és úgy vegyük ki.


 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hűvös helyen fém dobozban, vagy letakarva tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése