2020. december 13., vasárnap

Vaníliakrémes-banános alagút.

 


Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún már meggyújtottuk a harmadik gyertyát..... szép lassan közeledik a karácsony. A háziasszonyok fejében gondolom már összeállt az ünnepi menü, elkészültek a mézes és aprósütemények, és szép sorban sorakoznak a mákos és diós bejglik. A gyerekek pedig egyre izgatottabbak, hogy milyen ajándék kerül majd a karácsonyfa alá. A vasárnapi ebéd után egy egyszerű, sütés nélküli desszertet kínáltam, melyet érdemes már előző nap elkészíteni. Szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.


Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!




Hozzávalók:

32 db omlós keksz

2 db banán

25 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

1 cs vaníliás pudingpor

2,5 dl tej

10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

2 dl Hulala (v. habtejszín)



A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék tejhez. Ezután állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen, mielőtt a krémhez kevernénk. (Én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima, csomómentes lesz a krém.)

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

 Ezután állandó keverés mellett, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingot.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és éppen csak langyos lesz.

Ezután öntsük hozzá a krémhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a krémhez.

Egy nagyobb darab folpack fóliát terítsünk le az asztalra, majd rakjunk le szorosan egymás mellé 3x4 db kekszet.

Ezután kenjük meg a krémmel, majd szintén rakjunk a krémre 3x4 db kekszet.

Ezután megint kenjük meg a krémmel, majd a két szélére rakjunk egy-egy sor kekszet, a közepére pedig helyezzük rá a banánt. 

Végül kanalazzunk rá a krémből, majd egyenletesen kenjük el. 

Ezután a fólia segítségével amennyire csak tudjuk, hajtsuk fel a két szélét, majd a maradék krémmel vonjuk be a kekszes részt is.

Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.



Hozzávalók a csokoládébevonathoz:

20 dkg tejcsokoládé

2 ek étolaj


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, adjuk hozzá az étolajat, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel.

Ezután vegyük ki a hűtőből a süteményt, vonjuk be az olvasztott csokoládéval, szórjuk meg kekszmorzsával, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése