2023. november 3., péntek

Sajtos csirkemellpuffancs.


Sokan nem szeretik a csirkemellet, mert sütés után túl száraznak találják. Sokáig nálunk is tiltó listán volt, és ha sült csirkét sütöttem, a melle mindig rám maradt. 😕Ez aztán idővel megváltozott, mert a titok az elkészítésén múlik, így azóta rendszeres készül nálunk csirkemell. (csirkemellel készült receptek (kb. 70 db) erre a linkre kattintva találhatók) A mai ebédünk főszereplője is a csirkemell volt, némi fűszerezéssel, füstölt sajttal.... összekeverve, majd szép aranybarnára sütve. A hús sütés közben most sem szárad ki, finom ízletes, és jó szaftos maradt. Az egész ebédfőzés pedig nem tartott háromnegyed óránál tovább, és már tálalhattam is. Én sült krumplival és kovászos uborkával tálaltam, de jól illik hozzá pl. egy finom mártogatós, gombás rizs, vagy éppen krumplipüré is.



Hozzávalók 8 db puffancshoz:

2 db csirkemellfilé

3 db tojás (nagy)

1 csokor petrezselyemzöld

só (ízlés szerint)

őrölt feketebors (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

10 dkg füstölt sajt

5 dkg majonéz

10 dkg liszt (nálam tönkölybúza finomliszt)

kb. 2 dl étolaj a sütéshez


A csirkemellfilét szeleteljük, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és tegyük egy tálba.

A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra, a sajtot egy kisebb lyukú reszelőn reszeljük le, majd mindkettőt adjuk a csirkemellhez.

Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, a majonézt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a lisztet, és szintén keverjük alaposan össze. Egy sűrűbb masszát kell hogy kapjunk. (Én tönkölybúza finomlisztet adtam hozzá.)

Az olajat hevítsük fel, majd tegyünk bele egy nagyobb evőkanálnyi halmot a masszából, és kissé lapogassuk el. (Nekem 4 db fért bele egyszerre a serpenyőmbe.)

Ezután kisebb lángon, többször átfordítva süssük kb. 15 perc alatt szép aranybarnára, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. (Sütés közben nem szívja magába az olajat, és a csirkemell is átsül, nem szárad ki, szaftos marad.)

Ameddig a puffancsok sülnek, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet, esetleg egy finom mártogatóst.



Tálaláskor az aranybarnára sült puffancsot ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én sült krumplival és kovászos uborkával tálaltam, de jól illik hozzá pl. egy finom mártogatós, gombás rizs, vagy éppen krumplipüré is.


6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet, nem is ismertem még ezt az elkészítési módot! Rántott hús, és mégsem az 😊. Csak még ízletesebb lehet annál.
    Mi szeretjük a csirkemellet, mindig van a mélyhűtőben. Gyorsan, és változatosan lehet elkészíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is most készítettem először.... egy videós recept jött velem szembe a facebookon, ott láttam és csak egy kicsit átalakítva sütöttem meg. Próbáld ki Katikám, biztosan nektek is ízleni fog. Én is sokszor készítek most már csirkemellet, mert régen a férjem nem ette meg, most viszont már szereti. Az évek alatt sokat változik az ízlésünk.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, tetszik ez a csirkemell feldolgozás. Finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva. Fél adagból süsd meg... nagyon finom és akár egy saláta is elég mellé, mert laktató. Szerintem Neked is ízlik majd.

      Törlés
  3. De jó ötlet! Én sem ismertem ezt az elkészítési módot, de ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikám, örülök hogy kipróbálod. Nagyon finom volt, gyorsan el is fogyott.... örülök hogy rátaláltam a receptre és kipróbáltam.

      Törlés