2023. október 28., szombat

Malacsült vele sült zöldségkörettel.


Nagyon ritkán veszek malachúst, de a napokban a hentesnél megláttam egy szép csontos malaccombot, és rögtön el is döntöttem, hogy a hétvégi ebédünk malacsült lesz, melyet a köretnek szánt zöldségekkel sütök meg. A húst tegnap befűszereztem, ma pedig a zöldségekkel együtt került be a sütőbe..... puhára párolás után, pedig szép pirosra sütöttem.




Hozzávalók:

kb. 1,5 kg csontos malaccomb

4 db sárga krumpli

2 db sárgarépa

1 db lila hagyma

30 dkg csiperke gomba

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

2 tk ételízesítő

1tk majoránna

1 tk kakukkfű

1 tk füstölt pirospaprika

2 gerezd fokhagyma

kb. 1,5 dl víz

2-3 ek sertészsír


A malachúst érdemes már előző nap befűszerezni, majd sütésig a hűtőben pihentetni.

A húst dörzsöljük be az előzőleg összepréselt fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg 1 teáskanál ételízesítővel, 1 teáskanál majoránnával, 1 teáskanál morzsolt kakukkfűvel, a füstölt pirospaprikával, majd fedjük le a tálat, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A sárgarépát pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. A gombát tisztítsuk meg, majd a nagyobbakat negyedeljük. A lila hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. 

Ezután a krumplit, sárgarépát, és a gombát keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a maradék fűszerekkel, és forgassuk össze.

Az olvasztott zsírt öntsük egy tepsibe, majd helyezzük a közepére a befűszerezett húst.

Ezután rakjuk köré a befűszerezett zöldségeket, szórjuk rá a felszeletelt hagymát, majd öntsük alá a vizet, és fedjük le alufóliával a tepsit. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 2 óra alatt pároljuk puhára.

Ezután vegyük le a fóliát, ha szükséges tegyünk alá még zsírt, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben a húst fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön)



Tálalás előtt a sült húst ízlés szerint daraboljuk fel, majd a zöldségkörettel és ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk. A malacbőr ugyan nem sül ropogósra, de nagyon finom és puha.


6 megjegyzés:

  1. Szemet gyönyörködtetően színes étel lett belőle, szuper! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Borongós időbe sokszor készül ilyen színes étel, feldobja a napomat és még finom is. :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett a sülted, ilyen borongós időben különösen jól eshet. Mi is szeretjük a malachúst, szoktam venni, ha látok szépet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Szeretem így együtt sütni, mert nem kell a körettel külön bajlódni, és még ízre is finomabb. Ritkán veszek malachúst, kitudja miért, pedig a kedvenc hentesüzletembe mindig gyönyörű szépet árulnak.

      Törlés
  3. Nagyon szép lett, és biztos finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Nagyon finom volt, jó szaftos maradt a hús. Ritkán veszek malachúst, de lehet hamarosan megismétlem, mert nagyon ízlett.

      Törlés