2023. október 7., szombat

Habkönnyű túrós. (cukor és gluténmentes)

 

 

Az  ötletet hogy elkészüljön ez a pillekönnyű túrós a felhőlángos (receptje erre a linkre kattintva található) adta. Mivel a sós változat nagyon finom volt, így gondoltam elkészítem édesen is. Én ugyan eritritet használtam hozzá, így a cukorbetegek is nyugodtam megsüthetik, de ízlés szerint cukorral is készíthetjük. Egy kevés mazsola is került bele, de akár többet is adhatunk hozzá, elrontani biztosan nem fogja. A hozzávalók mennyiségéből nekem 6 db lett, így ha nagyobb a család akkor érdemes megduplázni, vagy éppen megtriplázni a hozzávalókat. Felnőtteknek, gyerekeknek szerintem egyaránt ízleni fog......




Hozzávalók 6 darabhoz:

13 dkg tehéntúró

3 db tojás (nagy)

csipet só

1 ek eritrit (v. cukor)

1/2 citrom reszelt héja

1 kk vaníliaaroma

ízlés szerint mazsola




 A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, egy csipet sót, az eritritet (vagy cukrot), a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát, és ízlés szerint mazsolát, majd keverjük össze. 

Ezután két részletben, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzunk rá két-két evőkanálnyi halmot a masszából, egymástól távolabb, mert sütés közben meg fognak nőni.(nekem 6 darab lett ennyi hozzávalóból)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd légkeverésnél 170 fokon süssük kb. 15 perc alatt aranybarnára.



Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel (v. porcukorral) majd úgy kínáljuk. Sütés után az állaga pillekönnyű, és nagyon finom. Az egész művelet pedig nem tart fél óránál tovább, és már tálalhatjuk is. Ízlés szerint kínálhatunk mellé házi diabetikus sárgabarack vagy éppen eperlekvárt.


11 megjegyzés:

  1. Jó ötlet volt elkészítened, bizton nagyon finom hétvégi nasi lett belőle! Amiben túró van, csakis finom lehet 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm!❤ A sós változata is nagyon ízlett, de ez a túrós a kedvencem lesz. Mi is nagyon szeretjük a túrós süteményeket, így sokszor sütök. (éppen a minap láttam a Rögös túró facebook oldalán éppen az egyik receptemet ajánlotta, hát nem jó szájízzel olvastam :( )

      Törlés
    2. Katikám, nagyon köszönöm!❤️❤️❤️

      Törlés
  2. Nagyon hangulatos a neve - felhőlángos - biztosan kipróbálom! Kis kollégistám boldogan fogja falatozni esténként a szobájában. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nevét szerintem azért kapta, mert olyan könnyű mint a felhő. Sósan és édesen is nagyon finom, biztosan ízlik majd a "kis kollégistádnak". :)

      Törlés
  3. Nagyon szuper ötlet, ezt mi is szeretni fogjuk! 🤗❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sylvia nagyon köszönöm! ❤️ Szerintem is szeretni fogjátok, de süsd meg a sós változatát is, az is finom.

      Törlés
  4. Nagyon guszta és finom lehetett! Nekem való adagból készült, sokszor egy 25 dkg túró elég kétszeri felhasználásra kipróbálom majd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Ez kis adagnak tűnik, de kettőnknek is elég volt a 6 darab. Én is egyre kisebb adagokat főzök, pedig ketten vagyunk, így teljesen megértelek. Örülök hogy kipróbálod, biztosan ízlik majd neked is.

      Törlés
  5. ... és milyen egyszerű elkészíteni, akár mindkettő félét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, én csakis ajánlani tudom mindkét változatot.... egyik finomabb mint a másik, és pikk-pakk elkészül.

      Törlés