2023. október 22., vasárnap

Almás puffancs cukorbetegeknek.

 


Napok óta valami egyszerű, és gyorsan elkészíthető süteményre vágytam, így aztán a receptjeim között keresgélve rábukkantam erre az egyszerű, ám finom almás puffancsra. Valamikor a neten jött velem szembe ez a recept, akkor gyorsan lejegyeztem.... most kicsit a saját ízlésemre formáltam, és sütöttem meg. Az egész nem tart kb. egy óránál tovább, csak keverünk-kavarunk és már a tányérunkon illatoznak, a finom puffancsok.

 


 Hozzávalók 9 db puffancshoz:

12 dkg teljes kiőrlésű liszt

5 dkg búza finomliszt

8 dkg eritrit

2 tk sütőpor (púpozott) 

csipet só

1 tk almás pite fűszerkeverék

1/2 citrom reszelt héja és leve

0,5 dl Milli habtejszín

1 tk vaníliaaroma

2 db tojás (nagy)

2 db alma

 

 

 Tegyük egy tálba a kétféle lisztet, adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat, és az almás pite fűszerkeveréket, majd keverjük alaposan össze. (ízlés szerint őrölt fahéjat is adhatunk hozzá a fűszerkeverék helyett)

Egy kisebb tálba tegyük bele az eritritet, adjuk hozzá az egész tojásokat, a vaníliaaromát, a habtejszínt, a citromlevet, és keverjük simára. (ízlés szerint másfajta édesítőt is használhatunk)

Az almát pucoljuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a lisztes keverékhez, és nagyjából keverjük össze.

Ezután öntsük hozzá az édesítős-tojásos... keveréket, majd fakanállal keverjük alaposan össze.

Egy nagyobb tepsit (pl. gáztepsit) béleljünk ki sütőpapírral, majd az almás masszából kanalazzunk rá egy-egy nagyobb evőkanálnyi halmot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 25 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsin langyosra hűlni.

 


Tálalás előtt a puffancsokat ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Egyszerű és könnyű pl. uzsonnára remek egy bögre teával.


6 megjegyzés:

  1. Fincsi sütitek volt, belül is szép, laza. További szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám. Nagyon egyszerű és finom sütike, süsd meg finomliszttel és cukorral, biztosan Nektek is ízlik majd.

      Törlés
  2. Nagyon guszta , hasonló mint a túrós változatod finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva! Igen, hasonló a túróshoz.... a fűszeres almával finom volt. Gyorsan elkészült, és kettőnknek még sok is volt, de azért leerőltettük. :)

      Törlés
  3. Na, tényleg. Uzsonnára! Nagyon finom lehetett. Szeretjük az almát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikám, süsd meg, egyszerű és nagyon finom. 9 db lett, de kettőnknek bőven elég volt. Mi is szeretjük az almát, az ősz beköszöntével minden nap eszünk.

      Törlés