2023. szeptember 30., szombat

Almás tócsni fűszeres csirkeszárnnyal.

 


Nagyon szeretjük a fűszeres, kissé pikánsan csípős sült csirkeszárnyat, így ma is ez készült ebédre. A kérdés már csakis az volt, hogy milyen körettel tálalja.... végül a tócsni mellett döntöttem. A lereszelt krumplit almával, és petrezselyemzölddel bolondítottam meg, majd sütöttem szép aranybarnára. Ez az egyszerű köret remekül illett a fűszeres csirkeszárnyhoz. Ízlés szerint pedig kínálhatunk hozzá pl. fejes salátát, csemegeuborkát, tejfölös uborkasalátát....



Almás tócsni hozzávalói:

1 db alma

3 db krumpli

1 db tojás

1-2 ek liszt

só (ízlés szerint)

őrölt fehérbors (ízlés szerint)

1 kisebb csokor petrezselyemzöld


Az almát és a krumplit pucoljuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

Ezután enyhén nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl nedves, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, az egész tojást, és egy-két evőkanál lisztet, majd keverjük össze.

Egy serpenyőbe hevítsünk fel pár evőkanál olajat, majd tegyünk bele a masszából nagyobb evőkanálnyi halmokat, és kissé lapogassuk el.

Ezután süssük a tócsni mindkét oldalát kisebb lángon kb. 5-5 percig, hogy jól átsüljön, és szép színt kapjon.

Amikor készre sült, szedjük ki papírtörlőre, majd tálalásig tartsuk melegen.



Fűszeres csirkeszárny hozzávalói:

50 dkg csirkeszárny

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

1 kk majoránna

1 kk kakukkfű

1 tk Erős Pista (el is hagyható)

2 gerezd fokhagyma

1/2 ek soja szósz

1/2 ek worcestershire szósz

kb. 1,5 dl étolaj 

kb. 0,5 dl fehérbor (v. víz)


A csirkeszárnyakat mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

Az olajhoz adjuk hozzá a fűszereket, és a préselt fokhagymát, keverjük alaposan össze, majd forgassuk bele a húst.

Ezután hagyjuk pár órát állni, hogy a fűszerek íze jól átjárja sütés előtt a szárnyakat. (Én mindig előző este bepácolom, és a hűtőben pihentetem sütésig.)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymás mellé a bepácolt csirkeszárnyakat. Ezután öntsük rá a húsra a páclevet és a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt pároljuk puhára.

Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, emeljünk a hőfokon, és süssük szép pirosra.



Tálaláskor helyezzünk a sült csirkeszárnyakból, és a tócsniból pár darabot a tányérra, majd úgy kínáljuk. A fűszeres hús, és a kívül kissé ropogósra sült tócsni, jól összeillenek. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá még fejes salátát, csemegeuborkát, tejfölös uborkasalátát....


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom ebédetek volt, váljon egészségetekre! Tetszik ez az almás tócsni recepted egyszer elkészítem , csak krumpliból is szeretem de ez különös lehet attól az almától.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Én is készítettem már csak krumpliból, az is ízlett, de az almával sokkal finomabb, és a petrezselyemzöld is jól illik hozzá. A hétvégén újra ez lesz a hús mellé a köret. :)

      Törlés
  2. Biztos nagyon jól harmonizált a pikáns csirkeszárnyakhoz a gyümölcsös tócsni. Finom ebédetetek lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon finom volt így együtt, de külön-külön is. Ha szeretitek a tócsnit, készítsed el almával, nagyon finom lesz tőle.

      Törlés