2021. február 17., szerda

Füstölt halas sós pite.

 


Nemrégiben kedves barátomtól Frane Palekától érkezett tengeri halas ajándékcsomagban volt több füstölt hal is melyből most a farkassügér filét használtam fel a pite elkészítéséhez. A pite alapja egy omlós linzertészta, a tejszínes-fűszeres töltelékbe pedig belecsipkedtem a füstölt halat. Én most friss kakukkfüvet használtam, de jól illik hozzá pl. a kapor vagy éppen a petrezselyemzöld is.


A horvátországi  Cromaris a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű friss tengeri Farkassügért, és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza, már füstölt változatban is.

Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.   

 

 


Tészta hozzávalói kb. 20 cm-es formához:

15 dkg liszt

10 dkg vaj

1 db tojás (nagy)

1/2 kk só

1 ek szezámmag


A lisztet keverjük össze a sóval és a szezámmaggal, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk, gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl száraz lenne, akkor egy pici hideg vizet öntsünk hozzá)

Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe fél órára. A formát zsírozzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral)

Amikor a tészta kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki két folpack fólia között, majd vegyük le a felső fóliát, és egy határozott mozdulattal fordítsuk bele a formába a tésztát.

Ezután vegyük le a felülre került fóliát, egyengessük bele a formába a tésztát, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.

Tipp:

A formát miután kizsíroztuk és liszteztük, helyezzünk bele keresztbe két szélesebb csík sütőpapírt, melyek segítségével könnyen kitudjuk majd venni a megsült pitét.



Füstölt halas töltelék hozzávalói:

10 dkg tengeri füstölt halfilé 

1,5 dl főzőtejszín

1 db tojás (nagy)

2 tk liszt

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 késhegynyi szerecsendió

1 kk kakukkfű

 

A főzőtejszínhez adjuk hozzá a tojást, a lisztet, ízlés szerint a szerecsendiót, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára.

Ezután a tésztára öntsük rá kb. a felét, majd csipkedjük rá a füstölt halat, és végül öntsük rá a maradék masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes (kb. 180-200 fokon) hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (amikor kivesszük a sütőből, még kissé lágynak tűnhet a töltelék, de mire teljesen kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni)



Tálaláskor a kihűlt pitét ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én kakukkfűvel ízesítettem a tölteléket, de jól illik hozzá pl. a kapor, a rozmaring, esetleg a petrezselyemzöld is.


Füstölt tengeri Farkassügérfilé


2 megjegyzés: