2021. február 7., vasárnap

Fritule (horvát fánk)

 


Mint az országok többségének megvan a saját fánkja, így a horvátoknak is a fritule, melyet ott tartózkodásunk alatt, drága barátnőm Biljana mindig megsüt nekünk (igaz akkor már nyár van, és híre sincs a farsangi időszaknak).... Nincs is annál finomabb, mert bizony Ő rakijával, vagyis finom horvát pálinkával készíti. Ez a fánkocska a lehető legegyszerűbben kb. 15 perc alatt elkészíthető, mert a hozzávalókat egyszerűen csak összekeverjük, és már süthetjük is. Én ugyan fügepálinkával, és jamaicai rummal kevertem össze a tésztát, de sima pálinkával is készülhet, vagy éppen ki is hagyhatjuk, és csak a rumot tegyünk bele, de igazán kár lenne érte.... Ha netán azt gondolánk, hogy ez az alkohol mennyiség sok bele, hát állítom hogy nem, mert a kisült fánk íze nagyon, de nagyon finom. Tálalás előtt pedig szórjuk meg porcukorral, és ízlés szerint lekvárt is kínálhatunk hozzá.  


 

Hozzávalók:

9 ek liszt (15 dkg)

3 ek porcukor (4 dkg)

1 cs vaníliás cukor

1 db tojás (nagy)

1/2 cs sütőpor (kb. 7 gramm)

1,5 dl natúr joghurt

3 ek pálinka (pl. fügepálinka)

1 ek rum

reszelt  citromhéj (ízlés szerint)

csipet só

kb. 5 dl étolaj a sütéshez


Egy tálba tegyük bele az összes hozzávalót, majd kézi habverővel keverjük simára.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd két kiskanál segítségével szaggassuk bele a masszát. (arra figyeljünk, hogy túl sokat ne szaggassunk bele, mert sütés közben nőni fognak a fánkocskák)

Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, és pár perc alatt, hogy jól átsüljön a tészta, süssük szép aranybarnára.

Ezután szedjük ki sütőpapírra, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.



Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a fánkocskákat porcukorral, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint lekvárt is kínálhatunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése