2019. január 30., szerda

Kagylósaláta.




Egyszerű kagylósaláta, melyet tálalhatunk pl. előételként is.... A konzerv kagylóval nincs is más dolgunk, mint lecsepegtetni, nehogy túl intenzív maradjon az íze a füstös repceolajtól. A vékonyra szeletelt lilahagymát pár órán át méz és citromlé keverékében marináltam, hogy még roppanós maradjon, de az íze sokkal élvezhetőbb legyen. Végül került a salátába még egy-két marék olajbogyó, és pár darab cikkekre vágott koktélparadicsom is. Tálaláskor ropogósra sütött szendvicskenyérrel kínáltam, mely jól illett a kagylósalátához.






Hozzávalók:

1 üveg füstölt kék kagyló repceolajban
1 db lilahagyma
magozott zöld olajbogyó (ízlés szerint)
5-6 db koktélparadicsom
1 citrom leve
1 ek méz (v. édesítőszer)
csipet só
csipet őrölt fehér bors
2-3 ek repceolaj 






A mézet és a citromlevet keverjük alaposan össze, majd a lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe,  vékonyan szeleteljük fel, és szintén keverjük a mézes-citromos keverékhez. Ezután hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják a hagymát, majd tegyük egy szűrőbe és csepegtessük le.

A kagylót tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le a füstös-olajas levét. 

A visszamaradt olajból 2-3 evőkanálnyit tegyünk egy tálba, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett lilahagymát, a felszeletelt paradicsomot, az olajbogyót, a lecsepegtetett kagylót, majd szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal, és óvatosan keverjük, forgassuk össze. 

Az elkészült salátát tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Közben ízlés szerint pirítsunk hozzá leszeletelt kiflikarikát, vagy éppen félbevágott zsemlét, szendvicskenyeret. (Én szendvicskenyeret pirítottam ropogósra a melegszendvicssütőbe.)

Tálaláskor a kagylósalátát ízlés szerint ropogósra sütött kiflikarikákkal, vagy éppen szendvicskenyérrel kínáljuk.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 128 kcal
 
Fehérje: 10 g
 
Zsír: 7 g
 
Szénhidrát: 5 g
 



2 megjegyzés:

  1. Hű ezt már láttam valamelyik blogon még karácsony táján és meg is akartam csinálni. Na, végre eszembe juttattad. :) köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonló receptekkel én is találkoztam, többet át is néztem, majd elkészítettem a saját kagylósalátámat az ízlésünkre formálva. Én pl. a hagymát citromos mézben marináltam, így sokkal lágyabb lett az íze. Próbáld ki, biztosan Neked is ízlik majd. :)

      Törlés