2019. január 15., kedd

Kolbásszal töltött lencsefelfújt.




A lencséből nemcsak levest, vagy éppen főzeléket főzhetünk, de pl. készülhet belőle fasírt (fasírt recept itt) vagy éppen egy egyszerű felfújt kolbásszal megbolondítva. Mivel az év első napján elmaradhatatlan a szerencsét hozó lencsés étel, így a lencseleves mellett még a felfújtra esett a választásom. A fűszeres lencsemasszát keményre felvert tojáshabbal lazítottam, majd a sütőformába kanalazás közben egy darabka füstölt kolbász került a közepére, és irány a sütő... Tálalás előtt hagytam langyosra hűlni, majd éles késsel szépen feltudtam szeletelni. Én majonézes tormát kínáltam mellé, de ez már ízlés dolga. (további lencséből készült ételek a linkre kattintva találhatók)






Hozzávalók:

20 dkg lencse
1 db vöröshagyma
4 db tojás (nagy)
4 dkg vaj
8 dkg liszt
kb. 20 cm hosszú füstölt kolbász
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 db babérlevél





A lencsét öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a babérlevelet, 1 tk ételízesítőt, és 1 tk sót, majd főzzük puhára. (Ízlés szerint előző este beáztathatjuk a lencsét, de én ezt nem tettem, így is rövid idő alatt puhára főt.)

A mikor a lencse puhára főt, szűrjük és alaposan csepegtessük le, majd hűtsük langyosra.

A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.

A puha vajhoz adjuk hozzá a tojások sárgáját, 1 tk ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára.

Ezután először keverjük hozzá a langyosra hűlt lencsét, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és szintén  keverjük alaposan össze. (a lencsét kézzel kicsit szétnyomkodhatjuk)

Ezután óvatosan, apránként keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot. 

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a lencsemassza felét, helyezzük a közepére a füstölt kolbászt, majd fedjük be a maradék lencsemasszával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük langyosra, vagy ízlés szerint hűtsük ki teljesen.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én majonézes tormával tálaltam, amely jól illett a langyosra hűlt felfújthoz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése