2019. január 22., kedd

Lencseleves sült debrecenivel.




Egy finom lencselevest, és főzeléket a téli időszakban többször is főzök, persze az újév első napján a lencse elmaradhatatlan.... Mivel akkor több lencsét vettem, így gondoltam éppen itt az ideje, hogy megint leves készüljön belőle. A levesbe a lencse és a zöldségek mellett került még előzőleg kissé átsütött debreceni is, majd tejföl sem maradhatott ki. A tartalmas és laktató leves pedig bő egy óra alatt elkészült, és már tálalhattam is.






 Hozzávalók:

25 dkg lencse
3-4 db debreceni
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 zeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 tk pirospaprika
2 tk liszt
2 dl tejföl
1 ek olaj




A lencsét válogassuk át, majd áztassuk be éjszakára annyi vízbe, hogy bőven ellepje.

A debrecenit vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott debrecenit, és süssük pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk pár percig.

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, az ételízesítővel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd keverjük hozzá az alaposan lecsepegtetett lencsét is.

Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, majd adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött debrecenit, és addig főzzük, míg a lencse puhára fő.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy kevés lével, csorgassuk a forrásban lévő leveshez, majd mérsékeljük a hőfokot, és főzzük még pár percig. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá még tejfölt, ha esetleg valaki tejfölösebben szeretné...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése