2021. január 28., csütörtök

Saláta füstölt Aranydurbinccsal és bazsalikomos pestóval ízesített sajttal.

 


A napokban kedves barátom Frane Paleka meglepett egy nagyobb ajándékcsomaggal, melyben több csomag füstölt Aranydurbincs, és Farkassügér is volt, melynek nagyon megörültem. Gondoltam ezekhez a finom, fehér húsú halakhoz jól illik majd egy-egy saláta.....melyet elfogyaszthatunk vacsorára vagy éppen feltálalhatunk előételként is.  Az első adag, igen egyszerű saláta el is készült, melyhez nagyon jól illik az enyhén füstös ízű Aranydurbincs, és a bazsalikomos pestóval ízesített sajt is.

 

A horvátországi  Cromaris a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű friss tengeri Farkassügért, és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza, már füstölt változatban is.

Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.  

 



Hozzávalók:

2 db füstölt Aranydurbincs filé

2 db paradicsom

1 db piros kaliforniai paprika (kisebb)

olajbogyó (ízlés szerint)

10 dkg bazsalikomos pestóval ízesített sajt

3 szelet szendvicskenyér


A paradicsomot vékonyan szeleteljük fel. A kaliforniai paprikának távolítsuk el a csumáját, majd szeleteljük fel, és vágjuk kisebb kockákra. Az olajbogyót tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A kenyeret vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe. Ezután locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, majd pár perc alatt, állandó kevergetés, rázogatás mellett, pirítsuk szép pirosra. (ízlés szerint a sütőben is megpiríthatjuk)



Öntet hozzávalói:

2-3 ek méz

1/2 citrom leve (lehet több is)

2 tk dijoni magos mustár

1 ek olívaolaj

csipet só


Egy tálkába tegyük bele az öntet hozzávalóit, majd keverjük alaposan össze. (ízlés szerint készíthetjük édesebbre, vagy éppen savanykásabbra)



Egy tálba tegyük bele a felkockázott kaliforniai paprikát és a lecsepegtetett olajbogyót, adjuk hozzá a pirított kenyérkockát, és kézzel keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, ízlés szerint locsoljuk meg az öntettel, és óvatosan keverjük össze.

Tálalás előtt halmozzuk a salátát a tányérra, csipkedjük rá a füstölt Aranydurbincs filét, és a bazsalikomos pestóval ízesített sajtot, majd úgy kínáljuk.




2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett, és a színe is szép magyarosra sikerült :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, a színe pedig csak úgy összeállt, nem is gondoltam rá, hogy mennyire magyarosra sikerült. :)

      Törlés