2021. január 30., szombat

Gombás csirkepörkölt vajas-tejfölös galuskával.

 


Nemrégiben indult egy főzős műsor a televízióban "FŐMENÜ" címmel, és mivel szeretem az ilyen jellegű műsorokat, így természetes volt hogy megnézem. Ezekből a műsorokból sok mindent el lehet lesni, vagy éppen az adásban szereplő receptet el lehet készíteni, esetleg az ízlésünkre formálni. Gondolhatnánk hogy csirkepörköltet mindenki tudd főzni, és ez így is van, de egy kis rafinériával még finomabbá tehetjük, de legalábbis új köntösben varázsolhatjuk a tányérunkra. Én csirkecombból készítettem most el, és üveges gombát tettem a végén hozzá, de így is nagyon finom volt. A galuska recept viszont számomra teljesen új volt, mert a liszthez csak tojás és tejföl került, de állítom ilyen finom, könnyű galuskát még nem ettünk... csakis ajánlani tudom a kipróbálását. 




Hozzávalók:

4 db csirkecomb (v. 1 egész csirke)

2 üveg csiperke gomba (Bonduelle 280 g-os)

3 db vöröshagyma (nagy)

2 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1/2 db erős paprika (v. 1 kk erős paprikakrém)

2 szál lestyán (v. szárított)

3-4 szál kapor

5-6 szál petrezselyemzöld

só (ízlés szerint)

1 ek pirospaprika

2 ek kacsazsír

kb. 5-6 dl víz


A csirkecombokat vágjuk ketté, mossuk meg és papírtörlővel töröljük szárazra, majd sózzuk be, és tegyük félre. (Amennyiben egész csirkénk van, akkor először daraboljuk fel.)

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot és az erős paprikát szeleteljük fel.

Egy lábosba hevítsük fel a kacsazsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és paprikát, szórjuk meg sóval, és fonnyasszuk pár percig, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pár pillanat múlva öntsük fel kb. 3 dl vízzel.

Ezután főzzük legalább egy órán át, és közben ha szükséges pótoljuk a vizet, nehogy leégjen a hagyma.

Amikor a hagyma már alaposan megfőtt, szórjuk meg a pirospaprikával, tegyük bele a feldarabolt húst, majd öntsük fel vízzel. (arra figyeljünk, hogy ne legyen azért rajta túl sok víz, inkább éppen csak félig lepje el a húst)

Ezután kössük össze a friss fűszernövényeket, majd tegyük bele, és főzzük puhára a húst. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Amikor a hús már puhára főtt, adjuk hozzá az előzőleg alaposan lecsepegtetett gombát, főzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen. (a gombát ízlés szerint fel is szeletelhetjük, és friss gombát is tehetünk bele)


 

Vajas-tejfölös galuska hozzávalói:

40 dkg liszt

1 tk só

4 db tojás (nagy)

4-5 ek tejföl (20%-os)

5 dkg vaj


A lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a tojást és 3 evőkanál tejfölt, majd kezdjük el összekeverni.

Keverés közben adjunk hozzá még annyi tejfölt, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. (ne legyen se túl kemény, se túl lágy)

Egy nagyobb edénybe forraljunk fel bőséges mennyiségű, enyhén sós vizet, majd szaggassuk bele a tésztát, és amikor feljön a víz tetejére, pár perc alatt főzzük készre.

Ezután szedjük ki hideg vízbe, majd alaposan csepegtessük le.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett galuskát, ízlés szerint sózzuk, és melegítsük össze.



Tálaláskor szedjünk pár kanál galuskát a tányérba, helyezzük rá a csirkecombot és a gombát, locsoljuk meg a szafttal, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá savanyúságot, fejes salátát, vagy éppen házi káposztasalátát.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a pörkölted! Ez a fajta nokedli nekem újdonság, biztos nagyon finom volt.
    A "Főmenü"-ből én is látam egy-két részt, lehet belőle ötleteket meríteni 😁.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! A pörkölt is másképpen készült,mint ahogyan én szoktam csinálni.... na de a nokedli az mindent visz. Ezután csakis így fogom csinálni... sokkal könnyedebb a kifőtt tészta, és az íze is finomabb. Próbáld ki, szerintem Neked is ízlik majd.
      Elmentettem az oldalt, ahol az összes "FŐMENÜ"rész visszanézhető, ha gondolod feltöltöm hozzád a linket.

      Törlés
  2. Köszönöm kedves Gizi, ha elküldenéd a linket köszönöm előre is, sose lehet tudni, mi tetszik meg az embernek 😁, mindig lehet valamit tanulni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin! A blogodban talált e-mail címre elküldtem a linket! jó nézelődést és ötletgyűjtést kívánok!

      Törlés