2021. január 14., csütörtök

Aranydurbincsfilé tejszínes gombával és polentával.

 


A karácsonyi ünnepek alatt ettünk utoljára halat, akkor készítettem pontyot, és tengeri halat is, de hol van az már.... Mivel a fagyasztóba volt még Aranydurbincs, így gondoltam kifilézem, majd fűszerezem és olajban pár perc alatt készre sütöm. A köretet sem bonyolítottam túl, egy egyszerű tejszínes gombát és polentát készítettem, melyek remekül illenek a fűszeres halhoz. Ezt a finom, fehér húsú halat pedig nem másnak, mint kedves barátomnak Frane Palekának köszönhetem, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért, és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza.

 

Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni. 

 


Hozzávalók a halhoz:

4 db Aranydurbincs filé

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 tk halfűszerkeverék

1 ek citromlé

1 dl olívaolaj

 

A halfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg a citromlével, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, helyezzük bele a bőrös felével lefelé a halfiléket, majd mérsékeljük a hőfokot, és süssük 8-10 perc alatt készre. Sütés közben a forró zsiradékkal locsolgassuk, hogy a halhús kellően átsüljön. 

Amikor elkészült, vegyük k a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.



Tejszínes gomba hozzávalói:

2 üveg apró csiperkegomba

1 kisebb csokor petrezselyemzöld

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

kb. 2 dl Meggle főzőkrém (v. főzőtejszín)

3 dkg vaj

1 ek étolaj


A gombát öntsük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk fel ízlés szerint. (Én vékonyan felszeleteltem.)

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és lefedve pároljuk pár percig.

Ezután szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, öntsük fel a főzőkrémmel (v. főzőtejszínnel) és néha megkeverve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.  (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Tálalásig tartsuk melegen.


 

Polenta hozzávalói:

10 dkg kukoricadara

kb. 5 dl víz

só (ízlés szerint)

őrölt fehér bors (ízlés szerint)

5 dkg vaj


Egy serpenyőbe melegítsük fel a vizet, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a kukoricadarát.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 15 percig. (közben ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá apránként még vizet)

Amikor a polenta készre főtt, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és addig keverjük, míg elolvad, és szép krémes állaga lesz.

Tálaláskor tegyünk pár kanál polentát, és pár kanál tejszínes gombát a tányérra, majd helyezzük mellé a halfilét és úgy kínáljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése