2012. március 27., kedd

Medvehagyma főzelék húsgombóccal.




Végre itt a tavasz, és ezzel együtt megkezdődött a medvehagyma szezon is. Pár évvel ezelőtt még el sem tudtam volna képzelni, hogy ennyiféleképpen ellehet készíteni és én magam is finomabbnál, finomabb ételekkel próbálkozom majd. Persze ehhez az is hozzátartozott, hogy sajnos itt a környékünkön nem terem a medvehagyma, így a beszerzése eléggé nehézséges volt. Aztán szerencsére megváltozott ez a helyzet, és ma már a zöldségesnél naponta frissen szedett kis csokrokkal találkozhatok. Így aztán kihasználva ezt, gyorsan be is szereztem, és ma el is készült az idei első medvehagymával készült ebéd. Bevallom először tanácstalan voltam, hogy mit is főzzek, de végül a karalábéfőzelék alapötlete alapján készítettem el a medvehagyma főzeléket, és természetesen ebbe is húsgombócok kerültek. Tálaláskor még néhány szem főtt krumpli is került a tányérunkra, így aztán nemcsak finom, de igen kiadós ebédünk volt. Minden medvehagyma kedvelőnek bátran merem ajánlani akár ezt a receptet, akár a többi már kipróbált medvehagymás receptjeimet is.





Hozzávalók a gombóchoz:

30 dkg darált hús
1 db tojás
2-3 ek zsemlemorzsa
őrölt bors
szerecsendió

Hozzávalók a főzelékhez:

medvehagyma (jó nagy csokorral)
5 dkg vaj
3 ek olívaolaj
őrölt bors
1 ek liszt
2-3 ek tejföl





A darált húst alaposan összegyúrni az ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, szerecsendióval, zsemlemorzsával, és az egész tojással.
Ezután kisebb gombócokat formálni belőle.

A medvehagymát apróra felvágni.
Egy edénybe felhevíteni a vajat  1 ek olajjal, majd hozzáadni a felvágott medvehagymát és pár percig kevergetve megfonnyasztani.
Ezután felönteni egy kevés vízzel, majd belehelyezni a húsgombócokat. Ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, és a vizet pótolni, hogy ellepje a gombócokat.
Kiforralni, majd alacsony hőfokon puhára főzni.

Amikor a gombócok már puhára főttek, a főzőlevéből kiszedni őket egy tányérra.
A visszamaradt medvehagymás levet ezután botmixerrel pépesíteni.

Egy serpenyőbe felhevíteni a maradék olajat, majd a lisztet hozzáadva világos zsemleszínű rántást készíteni.
Kicsit hűlni hagyni, majd a tejföllel simára keverni.
Ezután a pépesített medvehagymás levet felforralni, majd hozzáadni a tejföllel simára kevert rántást. Kézi habverővel addig keverni, hogy teljesen sima állagú legyen.
Ezután visszatenni a húsgombócokat, majd pár percig, szép lassan főzni, hogy az ízek jól összefőljenek.

Közben enyhén sós vízbe puhára főzni a felkockázott krumplit.

Tálaláskor a húsgombócos főzeléket a főtt krumplival kínálni.

26 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! Nálunk nincs medvehagyma, errefelé senki nem ismeri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, nagy kár, mert nagyon sok finomságot lehet belőle készíteni. Erre felénk sem terem, de szerencsére a zöldségesnél lehet kapni.

      Törlés
  2. Ez aztán érdekes recept! Szeretem a medvehagymát, tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, akkor próbáld ki, meglátod milyen finom.

      Törlés
  3. Először azt hittem sóskafőzelék, utána látom, hogy medvehagyma...én fűszervajat kavartam belőle...Finom lehet! Ttszik a színe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, a sóskát is szeretem, de ez még annál is finomabb. Láttam a fűszervajat és nagyon finom lehet, kifogom próbálni.

      Törlés
  4. Gyönyörű színe van, biztos nagyon finom! Még szerintem sosem ettem medvehagymát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, köszönöm!! Lehet ott nálatok nem is létezik a medvehagyma.

      Törlés
  5. Én sem ettem még medvehagymát. Kíváncsi vagyok az ízére! Ahogy kinéz a tányérodon nagyon is el tudnám képzelni ebédnek vagy akár vacsorának:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, biztos vagyok benne, hogy Neked nagyon is ízlene.:)

      Törlés
  6. Minden blogon finom tavaszi zöldekkel készült ételeket látok, ez is nagyon ínycsiklandó, bár én még sosem ettem medvehagymát, de az idén vettem magot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, akkor Te szerencsés vagy, mert nekem nem sikerült még magot venni. Igaz helyem se nagyon lenne, de azért megpróbálkoznék vele.:)

      Törlés
  7. Medvehagymát még sosem használtam, de imádom ezt a színt, na meg persze a húsgombócot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, ha egyszer megkóstolod, biztosan nem csak a színét imádnád.:)

      Törlés
  8. Különleges étel!!! Remélem, jobban vagy!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, köszönöm már jobban vagyok!!! Igaz ma őrült szél fújt, és attól én is őrülté válok.:)

      Törlés
  9. Nagyon kívánatos, még spagettivel is el tudnám képzelni. Yammy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci, látod én a tésztára nem is gondoltam, pedig jó ötlet.

      Törlés
  10. Wooow! Az az utolsó kép telitalálat! :)

    VálaszTörlés
  11. Itt is vár!!! Légy szíves gyere, nézz át a blogomba, szeretnélek egy Húsvétra készülő ételeket és édességeket ajánló játékba invitálni :)

    VálaszTörlés
  12. Szia! Most látom, hogy már mások megelőztek, de nem baj, én is gondolok rád. Vár egy játék nálam is :) http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlat-jatek.html

    VálaszTörlés
  13. Csupa Csoki, Vicuska, Kata!
    Köszönöm a játékra hívást, és már eleget is tettem a felkérésnek.:)

    VálaszTörlés
  14. Az eredeti karalábéfőzelék receptedet nem találom, így ennek alapján készítettem el - immáron másodszor :) Eddig nem is tudtam, hogy szeretem a karalábéfőzeléket (igazság szerint sohasem ettem ezelőtt), viszont ezt gyakran fogom főzni, a férjem (és a magam) nagy örömére :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megszeretted a karalábéfőzeléket!!! :) Ez a medvehagymás is nagyon finom, próbáld ki, szerintem ezt is fogjátok szeretni. A karalábés kicsit másképpen készül, de így is finom lehetett. Azért belinkelem a karalábést, hátha úgy is kipróbálod.

      http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2010/06/karalabes-husgombocok.html

      Törlés