2012. március 23., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Vargabéles.




Hétvégére most nem egy főételt, hanem inkább egy finom, és gyorsan elkészíthető süteményt ajánlanék mindenkinek. Egy kiadós leves mellé, mint pl. a tárkonyos krumplileves, egy finom gombaleves, vagy éppen most a medvehagyma szezon kezdetén a húsgombócos medvehagyma leves mellé kitűnő második fogás lehet ez a sütemény. Kínálhatjuk még egy grill-party lezárásaként desszertnek is. A vargabélest nagyon egyszerű elkészíteni hiszen minden hozzávaló megvásárolható. A külső tésztaréteghez használhatunk réteslapot, vagy éppen ízlés szerint leveles tésztát. A töltelékbe szintén készen is megvehetjük a cérnametéltet, így a tésztagyúrásra szánt időt szintén megspórolhatjuk. Én viszont most a külső tésztaréteghez a "tészta varázs" című könyvből készítettem el a "filotésztát" (receptet egy következő posztban írom le) és a töltelékbe is saját magam gyúrtam gyufatésztát. Így persze kicsit tovább tartott az egész folyamat, és lehet ettől lett igazán finom a sütemény, de lehet ennek az is az oka, hogy már nagyon régen nem sütöttem vargabélest. Ebben a csodálatosan szép, napsütéses időben azért én mindenkit arra biztatnék, hogy nyugodtan készítse el ezt a süteményt a boltban megvásárolható tésztákból, és a megspórolt időt inkább töltse kint a szabadban.  Az elkészült sütemény mindenképpen nagyon finom lesz, akár saját magunk készítjük el a tésztákat hozzá, akár boltban vásároljuk meg.






Hozzávalók 30 x 20 cm-es tepsihez:

1 cs réteslap (v. leveles tészta)
15 dkg cérnametélt
5 dkg vaj
40 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
3-4 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
olaj a lapok kenéséhez

1 kisebb tojás a lekenéshez





A cérnametéltet enyhén sós vízbe puhára főzni, majd leszűrni és forrón összekeverni az olvasztott vajjal. Ezután teljesen kihűteni. 

A túrót egy tálba tenni, majd villával kicsit összetörni. Ezután hozzáadni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját, a mazsolát és alaposan összekeverni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverni.

A teljesen kihűtött vajjal összekevert tésztát beletenni a túrós-habos masszába, majd szintén óvatosan összekeverni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd belehelyezni egy réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befeddje. Ezután lekenni olajjal, majd szintén ráhelyezni egy réteslapot, majd lekenni olajjal és rátenni a harmadik réteslapot, de azt már nem kell olajjal lekenni.
Ezután a réteslapra ráönteni a tésztás-túrós masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítani.

A töltelék tetejét befedni egy réteslappal, majd olajjal lekenni és ráhelyezni a második réteslapot és szintén lekenni olajjal.
 Végül ráhelyezni a harmadik réteslapot, majd a tetejét lekenni a felvert tojással.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve langyosra hűteni. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem és nagyon rég ettem már! Volt hogy álmodoztam róla.:) Várom majd a házi filo tészta receptedet. Szerintem én abba nem vágok bele, de majd ha egyszer sok időm lesz:) Mindenesetre le a kalappal !

    VálaszTörlés
  2. Gizus! Ezt már nem is tudom mire vélni ? Multkor a zöldséges sajtmártásosod, most pedig a vargabélesed. Most jöttünk haza a vásárlásból, és még a boltban elhatároztam, hogy hétvégén vargabéles lesz :)
    Az enyém ha nem is lesz ilyen guszta, de tuti egy falat sem marad belőle, mert a gyerekeim egy ültő helyükben akár két tepsivel is megennének :)
    Azért igyekszem a küllemre is adni :)

    VálaszTörlés
  3. Ismerem, de képzeld sosem ettem és mindig visszatartott a tészta benne. Pedig milyen szép a tiéd, nem kéretném magam egy kóstolásra!! :)

    VálaszTörlés
  4. De csábítóan van elkészítve! Imádjuk mi is! Nekem van hozzá finom tésztalap receptem, mindig azt használom, egy szakács nénitől kaptam anno, nagyon egyszerű. Nincs itthon mazsolám, de túrót meg cérnametéltet pont ma reggel vettem :D Ebből vargabéles lesz!

    VálaszTörlés
  5. Hallottam már erről a receptről, de még eddig nem kóstoltam. Valahogy én is úgy vagyok vele mint Barbi a tésztát nem tudom elképzelni benne hogy milyen? Ahogy nézem finom lehet mert nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek lettek a képek. Még sosem készítettem, de most muszáj lesz, olyan jól néz ki :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, még soha nem készítettem:)

    VálaszTörlés
  8. Épp így szeretjük mi is a vargabélst, jó mazsolásan!
    Holnap kimegyek a piacra és körbenézek medvehagyma ügyben, de nem sok reményem van, hogy találok, felénk ez ismeretlen.

    VálaszTörlés
  9. De guszta! Annyira jól néz ki! A torta tálad is nagyon egyedi!

    VálaszTörlés
  10. Én sem készítettem még, pedig már régóta készülök... Szuperül mutat. :)))

    VálaszTörlés
  11. Nagy kedvencem, imádom, azt hiszem meg van a holnapi ebédünk...:)

    VálaszTörlés
  12. Gyerekkorom nagy kedvence:) Most is szívesen megennék egy ilyen gyönyörű szeletet.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon sokat olvastam, hallotam, láttam, de egyszer kóstoltam. És nagyon nagyon ízlett. Eddig eszembe sem jutott hogy elkészítsem, de most nagyon fűlik hozzá a fogam:) Cérnametélt ügyben kell szétnéznem, nem vagyok bíztos benne, hogy találok...

    VálaszTörlés
  14. De jól néz ki Gizus!Meg tudnám most enni.:)

    Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
    Az Online Vacsoracsata folytatódik.:)))

    VálaszTörlés
  15. Gizike, én még nem ettem ezt a finom süteményt, nem is tudom elképzelni a készitését, de ahogy te leirtad, igazán értelmes. Gyönyörüen mutatós, és isteni finomnak néz ki.
    Puszillak,

    VálaszTörlés
  16. Nagyon köszönöm mindenkinek, de nézzétek most el nekem, hogy külön nem válaszolok mindenkinek. Nagyon régen sütöttem,így bizony nagyon kapós volt. Akik még soha nem sütöttek vargabélest, azokat csakis biztatni tudnám hogy nyugodtan merjenek nekiállni. A tészta úgy meglapul a töltelékbe, hogy külön az ízét és az állagát észre sem lehet venni.

    VálaszTörlés