2012. március 23., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Vargabéles.




Hétvégére most nem egy főételt, hanem inkább egy finom, és gyorsan elkészíthető süteményt ajánlanék mindenkinek. Egy kiadós leves mellé, mint pl. a tárkonyos krumplileves, egy finom gombaleves, vagy éppen most a medvehagyma szezon kezdetén a húsgombócos medvehagyma leves mellé kitűnő második fogás lehet ez a sütemény. Kínálhatjuk még egy grill-party lezárásaként desszertnek is. A vargabélest nagyon egyszerű elkészíteni hiszen minden hozzávaló megvásárolható. A külső tésztaréteghez használhatunk réteslapot, vagy éppen ízlés szerint leveles tésztát. A töltelékbe szintén készen is megvehetjük a cérnametéltet, így a tésztagyúrásra szánt időt szintén megspórolhatjuk. Én viszont most a külső tésztaréteghez a "tészta varázs" című könyvből készítettem el a "filotésztát" (receptet egy következő posztban írom le) és a töltelékbe is saját magam gyúrtam gyufatésztát. Így persze kicsit tovább tartott az egész folyamat, és lehet ettől lett igazán finom a sütemény, de lehet ennek az is az oka, hogy már nagyon régen nem sütöttem vargabélest. Ebben a csodálatosan szép, napsütéses időben azért én mindenkit arra biztatnék, hogy nyugodtan készítse el ezt a süteményt a boltban megvásárolható tésztákból, és a megspórolt időt inkább töltse kint a szabadban. Az elkészült sütemény mindenképpen nagyon finom lesz, akár saját magunk készítjük el a tésztákat hozzá, akár boltban vásároljuk meg.






Hozzávalók 2 db tésztalaphoz:

20 dkg liszt

2 g só

145 ml víz

 15 ml olívaolaj

kukoricaliszt a nyújtáshoz

 

A lisztet, a sót, és a vizet robotgéppel keverjük össze. Amikor a tészta már kezd összeállni, kisebb fokozatra kapcsoljuk a robotgépet, majd vékony sugárban csorgassuk hozzá az olívaolajat. Pár perc után állítsuk le a gépet, majd spatulával szedjük le a tál oldalára ragadt tésztát. Ezután közepes fokozaton 3-4 percig dagasszuk tovább, hogy egy lágyabb, sima tésztát kapjunk. 


A tésztát ezután kukoricaliszttel megszórt felületre helyezzük, majd kicsit gyúrjuk át, és két részre osztva, formázzuk gombóccá. (közben kukoricaliszttel többször szórjuk meg a felületet, nehogy leragadjon a tészta)

 

Ezután kukoricaliszttel megszórt tálcára helyezzük a tésztagombócokat, majd folpack fóliával fedjük le, és legalább 2 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

 

Ezután az egyik pihentetett tésztát tegyük kukoricaliszttel megszórt felületre, majd sodrófával vékonyra, tepsi méretűre nyújtsuk ki.

 

Ezután helyezzük bele az előzőleg sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd a túrós-tésztás keveréket egyenletesen öntsük rá.

 






Túrós töltelék hozzávalói:

15 dkg cérnametélt

5 dkg vaj

50 dkg túró

1 dl tejföl

2 db tojás

3-4 ek kristálycukor

2 cs vaníliás cukor

10 dkg mazsola

1 citrom reszelt héja

1 kisebb tojás a lekenéshez



A cérnametéltet enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük le, és keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezután hűtsük ki egészen.

A túrót tegyük egy tálba, és villával kicsit törjük össze.

Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a mazsolát, és a 2 tojássárgát, majd keverjük össze.

A 2 tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az ízesített túróhoz.

Ezután a kihűlt, vajjal összekevert tésztát óvatosan keverjük össze az ízesített túróval.

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen öntsük rá a túrós-tésztás keveréket.

Nyújtsuk ki a másik tésztagombócot is vékonyra, helyezzük rá a töltelékre, majd kenjük le villával enyhén felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 perc alatt készre.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. 

 

18 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem és nagyon rég ettem már! Volt hogy álmodoztam róla.:) Várom majd a házi filo tészta receptedet. Szerintem én abba nem vágok bele, de majd ha egyszer sok időm lesz:) Mindenesetre le a kalappal !

    VálaszTörlés
  2. Gizus! Ezt már nem is tudom mire vélni ? Multkor a zöldséges sajtmártásosod, most pedig a vargabélesed. Most jöttünk haza a vásárlásból, és még a boltban elhatároztam, hogy hétvégén vargabéles lesz :)
    Az enyém ha nem is lesz ilyen guszta, de tuti egy falat sem marad belőle, mert a gyerekeim egy ültő helyükben akár két tepsivel is megennének :)
    Azért igyekszem a küllemre is adni :)

    VálaszTörlés
  3. Ismerem, de képzeld sosem ettem és mindig visszatartott a tészta benne. Pedig milyen szép a tiéd, nem kéretném magam egy kóstolásra!! :)

    VálaszTörlés
  4. De csábítóan van elkészítve! Imádjuk mi is! Nekem van hozzá finom tésztalap receptem, mindig azt használom, egy szakács nénitől kaptam anno, nagyon egyszerű. Nincs itthon mazsolám, de túrót meg cérnametéltet pont ma reggel vettem :D Ebből vargabéles lesz!

    VálaszTörlés
  5. Hallottam már erről a receptről, de még eddig nem kóstoltam. Valahogy én is úgy vagyok vele mint Barbi a tésztát nem tudom elképzelni benne hogy milyen? Ahogy nézem finom lehet mert nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek lettek a képek. Még sosem készítettem, de most muszáj lesz, olyan jól néz ki :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, még soha nem készítettem:)

    VálaszTörlés
  8. Épp így szeretjük mi is a vargabélst, jó mazsolásan!
    Holnap kimegyek a piacra és körbenézek medvehagyma ügyben, de nem sok reményem van, hogy találok, felénk ez ismeretlen.

    VálaszTörlés
  9. De guszta! Annyira jól néz ki! A torta tálad is nagyon egyedi!

    VálaszTörlés
  10. Én sem készítettem még, pedig már régóta készülök... Szuperül mutat. :)))

    VálaszTörlés
  11. Nagy kedvencem, imádom, azt hiszem meg van a holnapi ebédünk...:)

    VálaszTörlés
  12. Gyerekkorom nagy kedvence:) Most is szívesen megennék egy ilyen gyönyörű szeletet.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon sokat olvastam, hallotam, láttam, de egyszer kóstoltam. És nagyon nagyon ízlett. Eddig eszembe sem jutott hogy elkészítsem, de most nagyon fűlik hozzá a fogam:) Cérnametélt ügyben kell szétnéznem, nem vagyok bíztos benne, hogy találok...

    VálaszTörlés
  14. De jól néz ki Gizus!Meg tudnám most enni.:)

    Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
    Az Online Vacsoracsata folytatódik.:)))

    VálaszTörlés
  15. Gizike, én még nem ettem ezt a finom süteményt, nem is tudom elképzelni a készitését, de ahogy te leirtad, igazán értelmes. Gyönyörüen mutatós, és isteni finomnak néz ki.
    Puszillak,

    VálaszTörlés
  16. Nagyon köszönöm mindenkinek, de nézzétek most el nekem, hogy külön nem válaszolok mindenkinek. Nagyon régen sütöttem,így bizony nagyon kapós volt. Akik még soha nem sütöttek vargabélest, azokat csakis biztatni tudnám hogy nyugodtan merjenek nekiállni. A tészta úgy meglapul a töltelékbe, hogy külön az ízét és az állagát észre sem lehet venni.

    VálaszTörlés