2010. június 18., péntek

Karalábés húsgombócok.




Már alig vártam hogy a friss, zsenge karalábé megjelenjen a zöldségesnél,(persze már jó ideje lehet zsenge karalábét vásárolni) mégis valahogy mindig elmaradt ennek az ételnek az elkészítése. Először töltött karalábét szerettem volna készíteni, de mivel nem volt türelmem pepecselni vele, így ezt az egyszerű módot választottam. A hozzávalók ugyan azok, és állíthatom hogy ízre is éppen olyan finom. Mivel én nem szeretem a halvány színű főzelékeket, így egy kevés pirospaprikát is tettem a rántásba, de ez ízlés szerint el is hagyható.






Hozzávalók:

2 db karalábé
70 dkg darált hús
1 db vöröshagyma
2 db tojás
petrezselyemzöld
2 marék rizs

ételízesítő
őrölt bors
szerecsendió
pirospaprika
2 ek liszt
tejföl
olívaolaj


A karalábét megpucolni, majd nagy lyukú reszelőn lereszelni. A vöröshagymát apróra felvágni, a petrezselyemzöldet felaprítani.
Egy edénybe olajat hevíteni, majd elkezdeni párolni a hagymát. Amikor már kezd üveges lenni, hozzáadni a lereszelt karalábét, majd megszórni az apróra vágott petrezselyemzölddel és jól összekeverni. Felönteni egy kevés vízzel, Megszórni pici ételízesítővel, sózni borsozni és puhára párolni.

A darált húst ízlés szerint fűszerezni és jól összekeverni. Hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű rizst és az egész tojásokat, majd jól összegyúrni. Ezután egyforma méretű gombócokat formálni belőle, majd egy edénybe helyezni és felönteni annyi vízzel hogy jól ellepje.
Puhára főzni a gombócokat, majd kiszedni a főzőléből és félretenni.
A visszamaradt lébe beleönteni a megpárolt karalábét és lassú tűzön tovább főzni, még a rántás elkészül.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd beleszórni a lisztet és zsemle színűre pirítani. Ekkor levenni a tűzről és megszórni pirospaprikával. Hűlni hagyni, majd amikor már csak langyos, hozzáadni a tejfölt és simára keverni.

Ezután beleönteni a karalábés lébe és kézi habverővel simára keverni. Állandó keverés mellett pár percig még főzni, hogy kellően besűrűsödjön.
Végül visszahelyezni a húsgombócokat és még pár percig szép lassan együtt főzni.


 Tálaláskor ízlés szerint friss kenyeret kínálhatunk hozzá.

8 megjegyzés:

  1. Érdekes, én is így készítem, csak a színe más, mert a pirospaprikát kihagyom. Nagyon finom, mi is nagyon szeressük.

    VálaszTörlés
  2. Még sohasem csináltam, de nagyon tetszik. Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Ezt ki fogom próbálni, mert másnál már ettem, de sosem készítettem és nagyon finom

    VálaszTörlés
  4. Juci!
    Én azért teszek bele pirospaprikát, mert a férjem csak így eszi meg ha van színe. Először én is paprika nélkül főztem, az íze ugyanaz.:)

    VálaszTörlés
  5. Andi!
    Én csak biztatni tudlak az elkészítésére, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Nagyon egyszerű, és akkor te tudod hogy milyen fincsi.:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, ezt kipróbálom!

    VálaszTörlés
  8. Ottis!
    Köszönöm!!! Biztosan neked is ízlik majd.:)

    VálaszTörlés