2010. június 26., szombat

Túrós-mákos rétes cseresznyével.


A tegnapi karalábé leves mellé rétest sütöttem, na nem én nyújtottam arra nem vállalkoznék, inkább készen vásároltam. Igaz a nagymama által készített, kézzel nyújtott igazi rétesnek párja nincs, de az bizony nagy munka lett volna és tutira nem is sikerült volna nekem. Bátraknak viszont csakis ajánlani tudom, mert az íze leírhatatlan. Most egy kicsit másképpen készítettem mint a szokásos olajos kenegetéssel. Aminál olvastam, hogy ő tejföllel keverte össze az olajat és azzal kente meg egyesével a réteslapokat. Gondoltam kipróbálom, rossz nem lehet tőle. Valóban nagyon finom lett a tésztája. Ropogós, viszont mégsem száraz. Igaz én a hajszálvékony réteslappal dolgoztam és így egy kicsit nehezebb volt a tepsire átemelni, de végül sikeresen megoldottam és nem szakadt ki. A töltelékbe sült cseresznyét tettem mazsola helyett, és nagyon jól illett a túróhoz és a mákhoz is. Nekünk annyira ízlett így a tejfölös kenéssel a tészta, hogy ezután is így fogom készíteni.

4 rúd réteshez:

2 cs réteslap
1 tejföl
2 dl olaj
2 cs túró
10 dk mák
porcukor
vaníliás cukor
2 cs vaníliás pudingpor
citromhéj
narancshéj
cseresznye(sütőben megsütve)

Minden rúdhoz 3 db réteslapot használtam fel.
A tejfölt az olajjal összekeverni. A túró és a mák tölteléket ízlés szerinti mennyiségű cukorral ízesíteni. Reszelt citrom vagy narancs héjat tenni bele és jól kikeverni.

A réteslapokat egyesével bekenni a tejfölös-olajos keverékkel, majd a felső lapot megszórni egy fél csomag száraz pudingporral. A tölteléket a tetejére szórni, mazsola helyett pedig sült cseresznyét dobálni rá. Ezután a két szélét kicsit behajtani, majd az alatta lévő nedves konyharuha segítségével szép lassan feltekerni. Óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire átemelni. Tetejét olajjal megkenni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni.

12 megjegyzés:

  1. Igen, igen! A cseresznyés csábítás!

    Fergeteges ízkombinációt alkottál, szinte érezni is! Hmmmmmmmmm...

    VálaszTörlés
  2. Viki!
    Köszönöm!!! Valóban isteni finom volt. Fel is függesztettem a diétámat.:)))))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gizi!
    Nagyon jól néz ki, biztos finom is! Ki szeretném próbálni, viszont van egy kérdésem: A sült cseresznyét hogy kell készíteni?? Előre is köszönöm válaszod!
    Üdv:
    Klári

    VálaszTörlés
  4. ÁÁÁ mennyei manna, hogy miért nem vagy a szomszédom :)))

    VálaszTörlés
  5. Araniel!!
    Most küldöm!!:))))

    VálaszTörlés
  6. Kedves Klári!
    Nagyon köszönöm, hogy benéztél hozzám. A sült cseresznye készítést megtalálod a blogba a "cseresznyés" címszó alatt, vagy itt:

    http://gizi-receptjei.blogspot.com/2010/06/sult-cseresznye.html

    Én már többféle süteményt készítettem így az előre megsütött cseresznyével és neked is csak ajánlani tudom, mert nagyon finom. Kérlek írjad majd meg, hogy neked ízlett-e.

    Üdv. Gizi

    VálaszTörlés
  7. Bianka!
    Azt én nem tudhatom, de elgondolkodom rajta, hogy esetleg a szomszédodba költözzek-e.:))
    Jó is lenne, mert gond hogy kivel is etessem meg ezt a sok finomságot.:)

    VálaszTörlés
  8. Hát ez nagyon guszta lett! A férjem ölni tudna egy ilyen szeletért:)

    VálaszTörlés
  9. családi tűzhely!
    Nagyon köszönöm!! Inkább küldök gyorsan a férjednek egy szeletet csak nehogy még megöljön valakit(főleg engem).:)))

    VálaszTörlés
  10. Gizike,megyek szomszédnak,de amig eljön annak is az ideje,addig megkérhetnélek,hogy légi postával,küldenél mindegyikből legalább 2-2 szeletet.köszi.puszi.

    VálaszTörlés
  11. Melli!
    Jó is lenne ha szomszédok lehetnénk. Milyen finomakat nassolnánk és jókat beszélgetnénk közben.:) Na addig is küldöm a megrendelt mennyiséget.:))

    VálaszTörlés