Szeretem a vadhúsokat, így a vaddisznó húsát is, de be kell hogy valljam, eddig csakis étteremben ettem. A napokban viszont egy kedves rokonomtól kaptam egy szép darab vadmalaccombot, melynek az elkészítéséhez azért tanulmányoztam a vadrecepteket, és végül elkészült a saját ízlésünkre alakítva. A vadhúst először házilag készített pácban érleltem, majd fűszerezés után vörösborban pároltam puhára. Ezután már csakis a sütés volt hátra.... Köretnek úgy gondoltam hogy almás tócsnit és áfonyamártást készítek, és kóstolás után bebizonyosodott hogy remek választás volt, mert jól illettek a finom, omlós, és fűszeres húshoz.
Vegyünk egy első vadmalaccombot, vagy egy 2 kg körüli vaddisznócombot.
Hozzávalók a pácléhez:
2 l víz
3 gerezd fokhagyma
12 db fekete egész bors
12 db koriander
12 db borókabogyó
1 ek őrölt majoránna
2 db babérlevél
1,5 ek só
1 ek ecet (pl. tárkonyecet, fehér borecet...)
A vízbe tegyük bele a sót, a fűszereket, a felszeletelt fokhagymát, majd főzzük 10 percig. Ezután hagyjuk kihűlni.
A húst mossuk meg, töröljük szárazra, majd öntsük rá a kihűlt páclevet és legalább 24 órára tegyük hideg helyre. Pácolás közben többször fordítsuk át a húst. (Én malaccombot pácoltam, melyet tepsibe tettem, és felöntöttem a páclével.)
Amikor a hús már kellő ideig volt a páclében, vegyük ki, és alaposan csepegtessük le. A páclevet szűrjük le, és a fűszereket majd használjuk fel a sütésnél is.
Hozzávalók a hús sütéséhez:
a bepácolt hús
2 dl száraz vörösbor (minőségi)
1/2 cs vadak fűszerkeverék
1 tk só
5-6 ek sertészsír
Az alaposan lecsepegtetett húst sózzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd tegyük vissza a tepsibe.
Ezután öntsük alá a vörösbort, adjuk hozzá a pácléből visszamaradt fűszereket, fokhagymát, és fedjük le a tepsit alufóliával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 1,5 óra alatt pároljuk puhára a húst.(a párolási idő a hús nagyságától és korától is függ)
Amikor a hús megpárolódott, öntsük le a párolólevet, majd kanalazzuk a tepsibe a zsírt, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben fordítsuk át a húst, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön)
Az elkészült húst tálalásig tartsuk melegen, majd szeleteljük fel.
Almás tócsni hozzávalói:
1 db alma
3 db krumpli
1 db tojás
1-2 ek liszt
só (ízlés szerint)
őrölt fehérbors (ízlés szerint)
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
Az almát, és a krumplit pucoljuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
Ezután nyomkodjuk ki a levét, hogy ne legyen túl nedves, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, az egész tojást, és egy-két evőkanál lisztet, majd keverjük össze.
Egy serpenyőbe hevítsünk fel pár evőkanál olajat, majd tegyünk bele a masszából nagyobb evőkanálnyi halmokat, és kissé lapogassuk el.
Ezután süssük a tócsni mindkét oldalát kisebb lángon kb. 5-5 percig, hogy jól átsüljön, és szép színt kapjon.
Amikor készre sült, szedjük ki papírtörlőre, majd tálalásig tartsuk melegen.
Áfonyamártás hozzávalói:
20 dkg aszalt vörös áfonya
2,5 dl száraz vörösbor
2 ek kristálycukor
4 db szegfűszeg
1 kk őrölt fahéj
1 kisebb darab csillagánizs
1 narancs reszelt héja vagy 1 tk szárított narancshéj
1/2 ek étkezési keményítő + 0,5 dl víz
Az áfonyát tegyük egy serpenyőbe, majd öntsük fel a borral, adjuk hozzá a cukrot, és a fűszereket, majd főzzük kb. 10 percig. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá, és arra figyeljünk nehogy túlfőzzük)
A keményítőt keverjük simára a vízzel, és öntsük a forrásban lévő áfonyához, majd kevergetve sűrítsük be. Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt sültet, ízlés szerint tegyünk mellé az almás tócsniból és az áfonyamártásból, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése