2025. február 8., szombat

Vaddisznó comb almás tócsnival és áfonyamártással.

 


Szeretem a vadhúsokat, így a vaddisznó húsát is, de be kell hogy valljam, eddig csakis étteremben ettem. A napokban viszont egy kedves rokonomtól kaptam egy szép darab vadmalaccombot, melynek az elkészítéséhez azért tanulmányoztam a vadrecepteket, és végül elkészült a saját ízlésünkre alakítva. A vadhúst először házilag készített pácban érleltem, majd fűszerezés után vörösborban pároltam puhára. Ezután már csakis a sütés volt hátra.... Köretnek úgy gondoltam hogy almás tócsnit és áfonyamártást készítek, és kóstolás után bebizonyosodott hogy remek választás volt, mert jól illettek a finom, omlós, és fűszeres húshoz. 


 



 Vegyünk egy első vadmalaccombot, vagy egy 2 kg körüli vaddisznócombot.

 

Hozzávalók a pácléhez: 

2 l víz

3 gerezd fokhagyma

12 db fekete egész bors

12 db koriander

12 db borókabogyó

1 ek őrölt majoránna

2 db babérlevél

1,5 ek só

1 ek ecet (pl. tárkonyecet, fehér borecet...) 


A vízbe tegyük bele a sót, a fűszereket, a felszeletelt fokhagymát, majd főzzük 10 percig. Ezután hagyjuk kihűlni.

A húst mossuk meg, töröljük szárazra, majd öntsük rá a kihűlt páclevet és legalább 24 órára tegyük hideg helyre. Pácolás közben többször fordítsuk át a húst. (Én malaccombot pácoltam, melyet tepsibe tettem, és felöntöttem a páclével.)

Amikor a hús már kellő ideig volt a páclében, vegyük ki, és alaposan csepegtessük le. A páclevet szűrjük le, és a fűszereket majd használjuk fel a sütésnél is.



Hozzávalók a hús sütéséhez:

a bepácolt hús

2 dl száraz vörösbor (minőségi)

1/2 cs vadak fűszerkeverék

1 tk só

5-6 ek sertészsír


Az alaposan lecsepegtetett húst sózzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd tegyük vissza a tepsibe. 

Ezután öntsük alá a vörösbort, adjuk hozzá a pácléből visszamaradt fűszereket, fokhagymát, és fedjük le a tepsit alufóliával.

 Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 1,5 óra alatt pároljuk puhára a húst.(a párolási idő a hús nagyságától és korától is függ)

Amikor a hús megpárolódott, öntsük le a párolólevet, majd kanalazzuk a tepsibe a zsírt, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben fordítsuk át a húst, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön)

Az elkészült húst tálalásig tartsuk melegen, majd szeleteljük fel.



Almás tócsni hozzávalói:

1 db alma

3 db krumpli

1 db tojás

1-2 ek liszt

só (ízlés szerint)

őrölt fehérbors (ízlés szerint)

1 kisebb csokor petrezselyemzöld


Az almát, és a krumplit pucoljuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.

Ezután nyomkodjuk ki a levét, hogy ne legyen túl nedves, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, az egész tojást, és egy-két evőkanál lisztet, majd keverjük össze.

Egy serpenyőbe hevítsünk fel pár evőkanál olajat, majd tegyünk bele a masszából nagyobb evőkanálnyi halmokat, és kissé lapogassuk el.

Ezután süssük a tócsni mindkét oldalát kisebb lángon kb. 5-5 percig, hogy jól átsüljön, és szép színt kapjon.

Amikor készre sült, szedjük ki papírtörlőre, majd tálalásig tartsuk melegen.


 

Áfonyamártás hozzávalói:

20 dkg aszalt vörös áfonya

2,5 dl száraz vörösbor

2 ek kristálycukor

4 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1 kisebb darab csillagánizs

1 narancs reszelt héja vagy 1 tk szárított narancshéj

1/2 ek étkezési keményítő + 0,5 dl víz

 

Az áfonyát tegyük egy serpenyőbe, majd öntsük fel a borral, adjuk hozzá a cukrot, és a fűszereket, majd főzzük kb. 10 percig. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá, és arra figyeljünk nehogy túlfőzzük)

A keményítőt keverjük simára a vízzel, és öntsük a forrásban lévő áfonyához, majd kevergetve sűrítsük be. Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt sültet, ízlés szerint tegyünk mellé az almás tócsniból és az áfonyamártásból, majd úgy kínáljuk.


6 megjegyzés:

  1. Csodálatos, ünnepi ebédetek volt! Nagyon finom, különleges lehetett! Vadhúst én még nem készítettem, de vendégségben egy-kétszer ettünk már, ott ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! Én sem készítettem még vadmalac és vaddisznó húst, így kicsit izgultam, de nagyon finom volt így együtt. Eddig csakis étteremben ettem, de semmivel sem volt finomabb mint az enyém.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, különleges finom ételt készítettél, váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, nagyon köszönöm! Vadmalacot most készítettem először, de nagyon finom volt.

      Törlés
  3. Nagyon finom lehetett. Micsoda ötlet ez az almás tócsni, de tényleg jól illik a vadhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, így együtt.... most készítettem vadmalacot először. Próbáld ki a tócsnit, nagyon finom, én sokszor készítem sültek mellé, szeretjük.

      Törlés