2019. június 3., hétfő

Tejszínes rebarbara krémleves.




Lassan a végéhez érkezünk a rebarbara felhasználhatóságának az idejéhez, így ezt kihasználva egy finom krémlevest főztem. Mivel a rebarbara nagyon gyorsan megfől, így a leves elkészítése nem tart fél óránál tovább. A kissé savanykás ízvilágot karamellizált cukorral, és fűszerekkel tettem ízletessé, a leves krémességét pedig tejszínnel hozzáadásával tettem még selymesebbé. Tálaláskor tejszínhabbal, és Győri Édes keksszel kínáltam, mely a ropogóságával remekül illett a krémleveshez.






 Hozzávalók:

6-8 szál rebarbara
4-5 ek  barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 kk őrölt fahéj
4 db szegfűszeg
1/2 kk őrölt gyömbér
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
5 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
3 dl Hulala (v. habtejszín)








A rebarbara külső hártyás részét húzzuk le, majd vágjuk fel kisebb darabokra.

A barna cukorhoz adjunk egy evőkanál vizet és karamellizáljuk világos színűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát, öntsük fel a vízzel, és tegyük vissza a tűzre. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a őrölt fahéjat és gyömbért, egy csipet sót, tegyük bele a szegfűszeget, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd főzzük kb. 10 percig.

Amikor a rebarbara már szinte szét főtt, vegyük le a tűzről, vegyük ki a szegfűszeget, majd turmixoljuk le, és egy szitán passzírozzuk át, hogy szép sima legyen.

A Hulalát (v. habtejszínt) keverjük simára a pudingporral, és állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez, majd kevergetve főzzük még 1-2 percig, hogy kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor merjük a rebarbara krémlevest tányérba, kanalazzunk rá keményre felvert tejszínhabot, szórjuk meg őrölt fahéjjal, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint édes, ropogós kekszet is kínálhatunk hozzá....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése